Vissza a tartalomjegyzékhez

HETEK-ÖSSZEÁLLÍTÁS
Nindzsa-gyilkosságok Kelet-Jáván

Immár két hónapja titokzatos gyilkosságok tartják rettegésben Kelet-Jáva több városának lakóit. Banjuwangi városban legalább 95 halálos áldozata van a kea kegyetlenkedéseknek, melyeket éjszaka követnek el, szemtanúk szerint nindzsaöltözetű, feketeruhás emberek. Néhány áldozat hátára nagy „X”-et vágnak késsel, némelyeket darabokra vagdalnak, másokat pedig összekötözve akasztanak fel. A legtöbb áldozatról tudni lehet, hogy életében feketemágiát gyakorolt, az elmúlt hetekben azonban mohamedán tanárok is felkerültek a meggyilkoltak listájára: a 32 millió fős Nahdlatul Ulama (NU) iszlám szervezet több tagja is ilyen gyilkosság áldozata lett.

Több konspirációs teória is szárnyra kapott arról, mi lehet a kiváltó oka az öldökléseknek. Egyesek szerint a régi kommunisták, illetve családtagjaik követik el a szörnytetteket, megtorolva ezzel a hatvanas évek mészárlásait. Mások úgy vélik, hogy maga a hadsereg rendezi a vérfürdőt, hogy később rendcsinálóként léphessen fel, s így bebizonyítsa a szkeptikus lakosság előtt hasznosságát. Megint mások szerint az NU gyilkolja meg saját - boszorkánysággal vádolt - tagjait, hogy a közvélemény szimpátiáját így nyerje meg, és politikai szervezete, a Nemzeti Ébredési Párt számára támogatást biztosítson. Végül olyan elképzelések is szárnyra kaptak, hogy a megszállottan babonás Suharto exelnökön való bosszúállás eszköze lenne a sorozatos vérfürdő.
Nehéz lenne eldönteni, melyik elképzelés az igaz, hiszen Kelet-Jáván az erőszakos cselekmények nem újkeletűek, ami a fosztogatásokat és a lázongásokat illeti, ez a régió vezeti az országban a rekordot. Banjuwangi városa például az elsők között volt, ahol a nemzetiségi kínaiak ellen támadásokat indítottak a helyi lakosok.
Banjuwangiban a megrettent helybeliek most önvédelmi csoportokat szerveznek az esetleges további gyilkosságok elkerülésére: éjszaka hajnali négyig kijárási tilalmat vezettek be, s késekkel, sarlókkal, fémrudakkal felfegyverkezett férfiak állnak őrséget minden utca elején. Nehéz ugyan bebizonyítani, mégis általában mindenki egyetért abban, hogy az áldozatok - legalábbis az első jónéhány - feketemágiával foglalkoztak.
A helyi varázslók akár néhány cigaretta fejében, a nagyobb igényűek 500 dollárért hajlandóak megszabadítani kuncsaftjaikat ellenségeiktől. Általában úgy teszik ezt meg, hogy egy tojásnagyságú zöld labdát dobnak az áldozat házára, aki - a varázsló által megadott instrukciók alapján - legtöbbször meg is hal. Banjuwangiban található a legtöbb ilyen varázsló: a helyi rendőrfőnök több ezerre becsüli a számukat. A gyilkosságsorozat kezdete óta több száz ilyen embert költöztettek el lakhelyükről, mások maguktól mentek el a városból. Eddig 59 gyilkos tett beismerő vallomást a rendőrségen fogva tartott 118 gyanúsított közül. Szinte mindenki egyetért abban, hogy a jelenlegi gazdasági nehézségek teszik az embereket elkeseredettekké, s ez is lehet az egyik kiváltó oka a növekvő erőszaknak. Attól lehet tartani, hogy az ország más területeire is kiterjed ez az erőszakhullám, hiszen Banjuwangi városa mellett már a környező településeken is történtek ilyen gyilkosságok, ahol az áldozatok száma elérte a 105 főt.