Vissza a tartalomjegyzékhez

HETEK-ÖSSZEÁLLÍTÁS
Villámlázadás Grúziában

A legtöbben azok közül a katonák közül, akik hétfőn fellázadtak a grúz kormány ellen, már visszatértek alakulataikba, az általuk úttorlaszolásra használt tankokat, teherautókat és gépfegyvereket visszajuttatták a hadsereg raktáraiba - jelentette a CNN. A kormány katonái azonban még keresik Akakij Eliavát, az egynapos lázadás vezetőjét, aki hétfőn kicsúszott a katonák kezéből. A lázadók számát 200 főre teszik, azonban Senakiban kedden katonatisztek azt állították, hogy ebből a katonák száma inkább az ötvenhez közelít, a többiek helyi lakosok voltak, akik csatlakoztak az akcióhoz.
Oroszországnak nincs köze a grúziai katonai lázadáshoz - szögezte le szerdán Moszkvában Vlagyimir Rahmanyin orosz külügyi szóvivő. Rahmanyin szavai szerint megalapozatlan mindenfajta utalás „Moszkva kezére” a fegyveres felkelés kapcsán, hiszen Oroszország határozottan elítélte a szomszédos és baráti Grúzia belpolitikai stabilitása ellen irányuló akciókat. Az orosz külügyi szóvivő nyilatkozata szerint Moszkvában „megelégedéssel fogadták, hogy a grúz hatóságok véget vetettek a provokációnak”.
Moszkva határőrséget állomásoztat Grúziában, s több katonai bázist is fenntart, továbbá békefenntartó erői igyekeznek elejét venni az összecsapásoknak az abháziai területeken. Ugyanakkor Tbilisziben nem egyszer vádolták beavatkozással Oroszországot, legutóbb az Eduard Sevardnadze elleni sikertelen merénylet kapcsán terjedtek el olyan hírek, hogy a támadók orosz katonai repülőtérről menekültek el az országból.