Vissza a tartalomjegyzékhez

RAMOR FRIGYES
Szíria kiszolgáltatja a kurdokat

Közel három hét telt el azóta, hogy Törökország és Szíria között kiélesedett a hosszú idő óta lappangó feszültség annak következtében, hogy Ankara kurd szeparatista csoportok támogatásával vádolta meg a szír kormányzatot. A héten a két ország képviselői először ültek tárgyalóasztalhoz a viszály kiéleződése óta. A találkozót megelőzően Szulejman Demirel török államfő így nyilatkozott: „Mi eddig mindent megtettünk a békés rendezés ügyében, és most utoljára próbálkozunk.” Figyelmeztetett, hogy senkinek nem ajánlatos próbára tenni a török fegyveres arzenált.

Az AP hírügynökség jelentése szerint a felek elsősorban azokat a török aggodalmakat vitatták meg, amelyek szerint Szíria kurd terroristákat bújtat területén. Törökország garanciát akar, hogy Szíria felszámolja azokat a táborokat, amelyekben a terroristák kiképzése és rejtegetése folyik, többek között a Szíria ellenőrzése alatt álló libanoni Beka völgyben lévőt is.
„Mi a békés rendezés hívei vagyunk, persze ez nem azt jelenti, hogy gyengék vagyunk. A török állam elég erős ahhoz, hogy egy ilyen problémát megoldjon” - nyilatkozta Demirel a török televíziónak adott interjújában. Az államfő számos más arab országot is figyelmeztetett, hogy ne álljanak Szíria oldalára. „Török állampolgárok ezreit ölték meg a terroristák, és az áldozatok muzulmánok. Amennyiben az arab országok kiállnak Szíria mellett, akkor szolidaritást vállalnak azokkal, akik segítették a terroristákat a muzulmánok lemészárlásában.”
Damaszkuszi kormányvélemények szerint a konfliktust mindenképpen diplomáciai csatornákon keresztül kell rendezni, sőt lehetőséget kívánnak adni a török félnek arra, hogy ellenőrizzék azokat az állítólagos táborokat, amelyekben szerintük a kurd lázadók bujkálnak.