Vissza a tartalomjegyzékhez


Lakat alatt Pinochet

Nagy-Britanniában madridi kérésre őrizetbe vették Augusto Pinochet volt chilei diktátort. Pinochet kiadatását két spanyol vizsgálóbíró kérte, akik honfitársaik megkínzásának és meggyilkolásának vádjával kívánják kihallgatni őt. A nyugalmazott tábornok diplomáciai útlevéllel utazott gyógykezelésre Angliába.


Augusto Pinochet fia apja kiszabadításáért tüntet a santiagói Spanyol nagykövetség előtt. Az örökös szenátort gyilkosságokban való részvétellel vádolják     Fotó: MTI

A 82 éves Pinochet tábornokot egy londoni kórházban tartóztatták le a brit hatóságok az EU-országok közötti egyezmény értelmében két spanyol ügyész indítványára. A spanyolok a Pinochet-diktatúra alatt eltűnt személyek családtagjait képviselik, és azzal vádolják a tábornokot, hogy 1976 és 1983 között az argentin hatóságokkal együttműködve háromezer ember elrablását, megkínzását és eltüntetését rendelte el. A tábornok 1973-ban erőszakkal ragadta magához a hatalmat Salvador Allende baloldali kormányfőtől. Az 1973-tól 1990-ig tartó véres diktatúra során harmincezren hagyták el az országot.
Az ügyészek október 14-én szereztek tudomást Pinochet londoni tartózkodásáról, és ekkor kérték az Interpolt, hogy népirtás és terrorizmus vádja miatt adjon ki nemzetközi elfogatóparancsot ellene. Az egykori diktátor kiadatására vonatkozó kérelem a terrorizmussal foglalkozó európai konvención alapul. Eduardo Frei chilei kormányfő lemondta hétfőre tervezett madridi látogatását, és kijelentette, hogy a „spanyoloknak nincs joguk Pinochet felett ítélkezni”, ugyanakkor saját hazájában - örökös szenátor lévén - nem állíthatják bíróság elé. Frei egyúttal hivatalosan tiltakozott a brit kormánynál, mondván, a tábornok szenátorként diplomáciai mentességet élvez, ezért nem lehet letartóztatni. Erre reagálva a brit külügyminisztérium azt állította, hogy Pinochetre azért nem vonatkozik kiadatási mentesség, mert „nem politikai, hanem rendőrségi ügyről van szó”. A kiadatásról az angol belügyminiszter fog dönteni egy hónapon belül. Miután a hír felröppent, több nagyvárosban tüntetések és ellentüntetések zajlottak. A chilei Santiagóban tüntetők ezrei követelték Pinochet szabadon bocsátását spanyol lobogót égetve, míg Madrid főterén latin-amerikai fiatalok sürgették a tábornok felelősségrevonását.
London számára eléggé ellentmondásos helyzet állt elő, hiszen Robin Cook külügyminiszter „etikai” külpolitikája kerül veszélybe, ha nem tesz eleget a kiadatási kérelemnek. Emberi jogi harcosok is több évtizede sürgetik, hogy a kormány lépjen fel a chilei katonai junta által meggyilkolt brit állampolgárok ügyében. Ugyanakkor Nagy-Britannia elkötelezett a volt diktátornak, amiért 1982-ben támogatta a Thatcher-kormányt az Argentina ellen folytatott falklandi háborúban. Nagy-Britannia egyben Chile elsőszámú fegyverszállítója is. A spanyol kormány is inkább kerülné a nyílt konfrontációt
a latin-amerikai országgal. Madridnak negyven nap áll rendelkezésére, hogy hivatalosan kérje Pinochet kiadatását, a spanyol főügyészség azonban megfellebbezte a letartóztatási parancsot, így az ügy a bíróság büntetőtanácsa elé kerül majd. A kormánynak már csak azért sem érdeke a feszült viszony Chilével, mert a spanyol befektetők egyik kedvelt célországa a dél-amerikai ország, ahol már eddig is több spanyol bank és nagyvállalalat jelen van.