Vissza a tartalomjegyzékhez

HETEK-ÖSSZEÁLLÍTÁS
Sürget az idő

A Beérsevában elkövetett palesztin merénylet nem akadályozta meg Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnököt és Jasszer Arafatot, a palesztin hatóság elnökét abban, hogy tovább folytassák maratoni tárgyalásaikat a közel-keleti békefolyamatról az amerikai Marylandben. Az USA szerdán új javaslattal állt elő, hogy a megrekedt tárgyalássorozat ne fejeződjön be eredménytelenül. Olyan átmeneti egyezséget javasolt, amely megnyithatja az utat az oslói egyezményben előírt végső rendezés felé. Az öt éve megszabott határidőig csupán fél év maradt hátra.


Jasszer Arafat, Bill Clinton és Benjamin Netanjahu. Megegyezést szeretnének     Fotó: MTI

„Robbanást hallottam, aztán összeestem. Sokkos állapotban voltam. Mindenki kiábált, sírt” - mondja Dana Cohen katona, aki repeszsérüléseket szenvedett a merénylet során. A támadót elütötte egy busz, majd járókelők elfogták.
Egy 47 éves férfi súlyos sérüléseket szenvedett, a gránát repeszei felszakították a mellkasát, máját darabokra tépték. Egy másik katona, Seli Ben-Tal még a robbanás hatása alatt, elmondta: „Futottunk, aztán elestünk. Valaki engem is cipelni kezdett, de ő is megsebesült, és nem volt már ereje továbbhúzni. Rettegtem, hogy meghalok vagy elvesztem a lábam.” A sebesültek közül huszonnégyen izraeli katonák.

 


A beérsevai kézigránátos merénylet sérültjei. A Hamasz üzenete a békecsúcsra     Fotó: MTI

Ahmed Jaszin sejk, a Hamasz szellemi vezetője nyilatkozatában nem mondta ki, hogy követői állnak a merénylet mögött, ugyanakkor kijelentette, hogy az erőszak jogos volt. „Ami történt, része a földünk megszállásával szembeni ellenállásunknak” - jelentette ki Jaszin a hírügynökségeknek.
Az izraeli kormány közleménye kijelentette: „A Palesztin Hatóságnak szavakkal és tettekkel kell a terrorizmus ellen harcolnia. Enélkül nem lehet megegyezés.” Nabil Abu Rudeineh palesztin szóvivő Jasszer Arafat nevében elítélte a robbantást, amely „kísérlet a béketárgyalások szabotálására.” Netanjahu ugyanakkor leszögezte, hogy Arafaton múlik az, hogy elmondja a palesztin tisztviselőknek, különösen Jibril Rajoubnak, aki Ciszjordániában felelős a merényletek megelőzéséért, hogy mennyire szükséges a harc a terrorizmus ellen.
„Ennek a támadásnak az volt a célja, hogy kárt tegyen a békefolyamatban. Ezt nem szabad megengedni” - jelentette ki Ezer Weizman izraeli államfő.
Amennyiben Arafat és Netanjahu megegyeznek, a megegyezést egy aláírási ünnepség követi majd. A tárgyalásokhoz kedden csatlakozott Huszein király, aki mind Netanjahuval, mind Arafattal jó kapcsolatban van. Netanjahura két oldalról is nyomás nehezedik, hogy ne egyezzen meg a palesztinokkal: egyfelől a legutóbbi palesztin merénylet, másrészt az izraeli jobboldal is azt erősíti meg Netanjahuban, hogy Arafat még nem teljesítette a biztonsággal kapcsolatos ígéreteit.