Vissza a tartalomjegyzékhez


APRÓPÉNZ

Tervek jövőre

A Pénzügyminisztérium az eddigi várakozásoknál alacsonyabb, 10-11 százalékos inflációval számol a jövő évre - közölte László Csaba, a tárca közigazgatási államtitkára. Az átlagos adóterhelés jövő évben a gyermekkedvezmény összegétől függően 20,9 vagy 21,1 százalék lesz, amely az 1998. évi várható terhelést 0,1 illetve 0,3 százalékponttal haladja meg. A kormányzat elképzelései szerint a személyi jövedelemadóban a háromkulcsos adótábla mellett jövőre az adójóváírás a jelenlegi 20 százalékról 10 százalékra csökkenne, illetve az évi 1 millió forint feletti jövedelem után nem jár majd adójóváírás. (MTI)


Új kosár

Surányi György, a Magyar Nemzeti Bank elnöke a Pénzügyminisztériummal egyetértésben azt fogja javasolni, hogy jövő év január elsejétől a forint árfolyamát meghatározó valutakosárban a mostani arányok változatlansága mellett a márkát váltsák fel az euróval. A javaslat szerint másrészt 2000. január 1-jétől a forint árfolyamát teljes mértékben az euróval szemben jegyezné a magyar jegybank. (MTI)


Olasz bizalom

Az olasz tőke - Silvio Berlusconi sajtócézárt kivéve - nem fél a reformkommunista kormányfőtől. Az olasz üzleti körök szerint Massimo D'Alema, a hajdani OKP örökébe lépett Baloldali Demokraták vezetője bebizonyította, hogy szakított a múlttal, és a piacgazdaság útját választotta. A főtitkár soha nem ítélte el a vállalkozást és a profit elvét, sőt egy éve "meggazdagodásra" buzdította római vállalkozókból álló hallgatóságát. (MTI)


EU-USA

Az Egyesült Államok gazdasági megfontolásokból nagyon körültekintő lesz az Európai Unió keleti bővítését illetően - jelentette ki Brüsszelben Charlene Barshefsky, az amerikai kormány kereskedelmi képviselője. Elmondta, hogy Washington továbbra is támogatja a folyamatot, de odafigyel majd arra, hogy a kelet-európai államok uniós csatlakozása ne okozzon piacveszteséget az amerikai termékeknek. Ha ez utóbbi mégis bekövetkezik, az Egyesült Államok kárpótlást fog követelni. (MTI)