Vissza a tartalomjegyzékhez

HETEK-ÖSSZEFOGLALÁS
Figyelmeztetés Romániának

Az amerikai Standard and Poor's hitelminősítő intézet B-pluszról B-mínuszra csökkentette Románia hosszú lejáratú küladósságainak besorolását - negatív kilátással. A gazdaság szerkezete alig változott, emészti a közpénzt, és bár az infláció növekedési ütemének csökkentése terén sikerült eredményeket elérni, szerkezetváltás nélkül a makrostabilizálás nem lehet tartós - áll a szervezet jelentésében.

Az ügynökség szerint a fő probléma az, hogy a román kormány nem képes megállítani pénzügyi helyzetének romlását, újraindítani a szerkezeti reformokat és visszaszerezni a hivatalos hitelezők támogatását. A besorolás megállapításánál komoly szerepet játszott a még mindig nagy politikai kockázat, ugyanakkor romlanak Románia külpiaci feltételei és kötvénypiaci lehetőségei. Mindez azzal járhat, hogy Románia jövőre késedelembe esik a törlesztéseivel, vélik az elemzők.
Az S and P szerint, ha nem változik lényegesen a kormány gazdaságpolitikája, és nem sikerül visszaszerezni az IMF és a Világbank támogatását, akkor Románia osztályzata tovább romolhat.
Úgy tűnik azonban, hogy a romló mutatók nem izgatják a magyar befektetőket. Az idei, mintegy 2,098 millió dollárnyi beruházás már most megközelíti a tavalyi befektetések összegét. A Romániában megvalósított befektetések alapján Magyarország a korábbi 20. helyről feljött a 12-re. Nem véletlenül írta a Curentul című román napilap, hogy a magyar üzletemberek Erdély legjelentősebb befektetőivé váltak…