Vissza a tartalomjegyzékhez

BOR GABRIELLA, AZ IE-NEW YORK BROKER ELEMZŐJE
Heti tőzsdejelentés 1998. október 15 21.

A Budapesti Értéktőzsdén a hátunk mögött hagyott mintegy két hétben rendületlenül emelkedtek az árfolyamok, a BUX index a szerdai zárásban 4705,38 ponton állt, 353 ponttal a múlt szerdai záróérték felett, azonban a szerdai napközbeni csúcsot figyelembe véve 12 százalékos erősödés volt a héten. Az alapvetően emelkedő tendencia szerdán tört csak meg, amikor a nap eleji emelkedést követően a profit-realizálások következtében 2,5 százalékot esett az index. A világpiacok optimizmusát követve a hazai piacot is a vevők túlsúlya jellemezte, bár a tendenciát egyelőre nem tartjuk állandósulónak.
A Richter egyébként a legnagyobb árfolyam-emelkedést elkönyvelők toplistájára került, az utóbbi hét leforgása alatt 20 százalékot emelkedett a jegyzése, a szeptember 21-i mélypontja óta viszont több mint 100 százalékos növekedést produkált. A zárásban a gyógyszeripari papírokat 8000 Ft-on adták-vették. A legkedveltebb részvények továbbra is a legnagyobb kapitalizációjú részvények, a MOL és a MATÁV. A MATÁV részvények árfolyam-emelkedése töretlen, ismét 1000 Ft felett kötik az üzleteket a távközlési papírra. A MOL a gázszolgáltatási vonalon terjeszkedik, ezúttal a TIGÁZ körzetébe tartozó önkormányza-
tokkal próbál üzemeltetési szerződést kötni. A gépipari cégek is követték az általános tendenciákat, amelyek a napvilágra került legfrissebb vállalati hírek kapcsán egyáltalán nem meglepőek. A Rába ugyanis eséllyel pályázik a magyar honvédség járműparkjának felújítására kiírt tenderen. Az 1999-től 2010-ig tervezett program során 150-250 milliárd forint értékben vásárol járműveket a hadsereg. A terveknek megfelelően 50 százalékos magyar beszállítói arány valószínűsíthető. A Mezőgép pedig egy öt évre szóló 30 MUSD értékű szerződést kapott, amelynek ugyan egyelőre még nem ismertek a beruházási költségei, de mindenképp biztató.
A nemzetközi hangulat várhatóan továbbra is meghatározó marad a magyar tendenciák alakulásának vonatkozásában, azonban a túlzottan bizakodó befektetőknek sem szabad elfelejteniük, hogy számos, már napvilágra került hírre - mint például Japán kereskedelmi többletének 46 százalékos növekedésére, az amerikai külkereskedelmi mérleg rekordnagyságú hiányára, az ipari termelés visszaesésére, a Paloma Partners Management csődjéről szóló híresztelésekre - még nem reagáltak a piacok.