Vissza a tartalomjegyzékhez

DEBRECZENY RÉKA
Segítség csak a szomszédoknak

Az orosz kormánynak még mindig fogalma sincs, mit csinál, Jelcin inog, és ebben az évben nem lesz IMF -támogatás - mondta egy vezető amerikai pénzügyi stratéga. A kormányfő kijelentette, hogy a közalkalmazottak bérüket január elsejére, a hivatásos katonák zsoldjukat legkésőbb januárban fogják megkapni, míg a nyugdíjasok járadéktartozásait csak valamikor 1999 folyamán fizetik ki. A kormányfő ugyanakkor adó- és vámcsökkentéseket, az orosz ipar fejlesztését és a gazdaság élénkítését ígérte a gyáriparosok és vállalkozók szövetségének közgyűlésén. Az oroszoknak mindenesetre fogalmuk sincs, honnan veszi majd mindehhez a kormány a pénzt, hiszen a két héttel ezelőtti washingtoni tárgyalásokat követően nyilvánvalóvá vált: Oroszországnak senki nem hajlandó segítséget nyújtani se pénz, se tanács formájában.

Az ország számára nem az a legszomorúbb, hogy Zadornov pénzügyminiszter olyan programmal érkezett a tárgyalásokra, amit a duma és a kormány még nem erősített meg, hanem az, hogy pénzre most már csak akkor számíthat, ha önmaga sikeresen végrehajtotta a piaci reformokat - fejtegette egy panaszos hangvételű cikkben a Kommerszant című hetilap. Az IMF továbbá világossá tette: amennyiben az oroszországi helyzet a szomszédos országok számára veszélyessé válik, a Nyugat feltétlenül segít - de csak a szomszédoknak. A Nyugat többé nem Oroszországtól fél, hanem attól, hogy más országok is hasonló sorsra jutnak.
Az orosz statisztikai hivatal, a Goszkomsztat hétfőn közölte: Oroszországban a Primakov-kormány ígéretei ellenére tovább halmozódtak a bér- és járadéktartozások. A főbb gazdasági ágazatokban a kifizetetlen bértömeg szeptemberben 4,8 százalékkal emelkedett. A költségvetés bértartozásai is az átlagosnál nagyobb ütemben, 12,5 százalékkal nőttek szeptemberben, így ennek összege most 20,9 milliárd rubelre rúg. A béradósságoktól leginkább a helyi rendőrség a mezőgazdasági és az egészségügyi dolgozók szenvednek. Immár több hónapos bérelmaradással kénytelenek szembenézni a közalkalmazottak és a nyugdíjasok is, akiket a nemzeti össztermék legalább harmadát előállító fekete- és szürkegazdaság tart el.
Oroszország bruttó hazai terméke tavaly szeptemberhez képest idén szeptemberben 9,9 százalékkal csökkent, míg az ipari termelés 14,5 százalékkal maradt el a múlt év szeptemberitől - jelentette hétfőn az orosz állami statisztikai bizottság.
Primakov kedden elismerte: az orosz válságkezelő program elég vontatottan alakul ki, de azért készül minden olyan alapos lassúsággal, hogy senkit se csapjanak be. „Nem fogunk csalni, csakis a reális helyzetértékelésből kiindulva, kizárólag megvalósítható intézkedéseket tervezünk. A kormány komoly akcióval van elfoglalva, s nem kezd semmiféle eufórikus akcióba” - magyarázta a politikus a több hetes késést. Primakov a hét elején megerősítette a rubelkibocsátás terveit, azonban „elenyésző” mértékű emissziót ígért, amelyre az aranytartalékok és más források nyújtanak fedezetet. Viktor Gerascsenko jegybankelnök is azt állította: rubelkibocsátás csak megfelelő fedezet mellett fog történni.
Az orosz kormány hamarosan újabb nagy dilemma elé kerül: keményvaluta-tartalékait arra használja, hogy 183 milliárd dolláros külső adósságát fizeti, vagy továbbra is támogatja az importot, megőrizve így az országot a téli éhezéstől.


Az oroszországi gazdasági válság miatt bizonytalanná vált az élet, és egyre több orosz zsidó dönt a kivándorlás mellett. A Restoration nevű hajó - amely állandó túljelentkezés mellett fuvarozza az emigránsokat - 200 főt tud fogadni. A szervezők úgy látják, hogy ki kell bővíteni a tevékenységüket, az útvonalba be kell kapcsolni Ukrajnát is, mert a szegénységgel együtt nő az antiszemitizmus is. Az izraeli Bevándorlási Minisztérium az emigránsok áradatára számít, és készül a fogadásukra. A Zsidó Ügynökség 10 ezer orosz ajkú érkezését is elképzelhetőnek tartja.