Vissza a tartalomjegyzékhez

ABONYI ORSOLYA
Zöld kontra szürke

Mit tegyünk, ha a szürke nem a kedvenc színünk, mégis minduntalan összefutunk vele? Üdítsük fel egy kis zölddel! A növények még a legkopárabb és legszürkébb helyeket is megszépítik. A kertészkedés színtere a tél közeledtével ugyan meglehetősen leszűkül, lakásunkban azonban rengeteg lehetőség van a kibontakozásra.
A szobanövények egyik legfőbb erénye, hogy esztétikai élményt nyújtanak: zöld jelenlétük megnyugtató hatással van lelkünkre, segítenek barátságossá tenni otthonunkat. Kis mennyiségben a lakás oxigénellátásában játszott szerepük ugyan nem túl jelentős, de egy napfényben fürdő télikert már érezhető mennyiségű friss levegőt termel napközben.
Susán Edina dísznövénykertésztől sok jótanácsot kaptunk. Elmondta, hogy - mint minden élőlénynél - a növényeknél is fontos, hogy a helyükön jól érezzék magukat, hiszen így mutatnak a legszebben. Sárguló, megnyúlt növényeinket inkább ajándékozzuk nagylelkűen olyan helyre, ahol várhatóan felüdülnek, és további virágzó évek elébe néznek. Az ilyen jellegű problémákat többé-kevésbé még a növény beszerzésekor ki tudjuk küszöbölni, ha a vásárláskor nemcsak az óhajtott növény elragadó paramétereit - égővörös virágtenger, liláskék levéltömeg, különlegesen csüngő bogyók -, hanem igényeit is figyelembe vesszük. A virágüzletben jó a növény vízigénye, fényigénye, helyigénye felől érdeklődni, valamint arról is, várhatóan milyen formát fog ölteni (felfelé törő, félkúszó avagy ampolna formájú-e). Talajnak kitűnő általános virágföldeket lehet beszerezni, melyeknek magas a tőzegtartalmuk, ám mivel a tőzegnek nincs jelentős tápanyagtartalma, érdemes növényeinket időnként tápoldatos vízzel locsolgatni.
Mindezeken túl ajánlatos felmérni lakásunkat „virágszemmel” is, vajon melyik kategóriába tartozik. Egy déli fekvésű panel például - sajnos - hű utánzata a sivatagnak, a nedvesedő falú sötétebb lakban pedig bármelyik fenyőféle a hűvös tajgán képzelheti magát…
Természetesen a növénytartásban is alapszabály a „senki sem egyforma” elve: azonos fajtáknál is előfordul, hogy az egyes példányok „máshogy szeretik”. Általánosságban azonban el lehet mondani, hogy a különféle páfrányok - bőrpáfrány, madárfészek páfrány stb. -, valamint a vénuszfodorka, pellea kedvelik a párásabb, sötétebb helyeket, sőt, ezek azok a fajták, melyeket a fürdőszobába is elhelyezhetünk. A lakás sötétebb helyeire tehetünk guzmániát, vriseát és gyompálmát is. A félárnyék tipikus növényei a schefflera, a szobalián, a vitorlavirág és - ha megfelelő hőmérsékletet biztosítunk számára - a banánfa is. Fénykedvelő szobanövények: a nyílgyökér, az ananász, valamint a kroton, melynek igazán szép színét a sok napfény adja meg. A panellakások gyöngye a yucca, melyet elég három hetente öntözni, a dracéna és a sok-sok kaktuszféle, melyek köztudottan jó szárazságtűrők. Ha világos és nem túlságosan meleg konyhánk van, ablakába virágzó növényeket tehetünk: krizantémot, gardéniát, korallvirágot, vagy pistikét.
A virágokat érdemes minden évszakban portalanítani, hogy a gázcserenyílások szabadon működhessenek. Egyesek a sörrel történő letörlésre esküsznek. A sör ugyanis kitűnő tisztító hatással bír, valamint fényesíti a leveleket…
Ha a virág mégis kókadozik, annak többnyire két oka lehet (a túl sok sör hatásán kívül): vagy megtámadta egy betegség vagy helytelenül kezeltük. A leggyakoribb betegségek a levéltetű és a pajzstetű „támadása” következtében jöhetnek létre, melyek ellen általános rovarölő szerekkel védekezhetünk (BIO-SECT, Pirimor). A különféle gombás vagy vírusos betegségek esetében legjobb a növényt elkülöníteni, a beteg levélrészeket eltávolítani, és várni a csodára…
Másik okként a helytelen kezelést szokták emlegetni: a növény huzatban van, nem éri elég nap, túl sok nap éri, túl hideg vagy kemény az öntözővíz, túl sok vagy túl kevés vizet kapott stb. Efelől érdemes kertészetekben kérdezősködni, ahol képzett szakemberek adnak tanácsot.
Ha balkonvirágainkat télen is biztonságban szeretnénk tudni, helyezzük őket fagymentes helyre, és csak nagyon kevés vizet adjunk nekik. A hagymás növényeket érdemes a dézsájukkal együtt sötét helyre rakni.
Végezetül a különlegességek kedvelői számára ajánljuk a Füvészkertben október 23-25 között megrendezésre kerülő orchidea-kiállítást.