Vissza a tartalomjegyzékhez

HAZAFI ZSOLT
A madarak felfelé szállnak

Győztes a győztesek között. Mármint az SZDSZ a többi győztes pártok között. Hogy miért? Az elmúlt hetekben, hónapokban úgy tűnt, hogy ez az a párt, amelynek eltűnését, szétesését és felmorzsolódását egyes politikai erők a leginkább óhajtják. A csendes eltűnés helyett azonban most megerősődött a párt. Tagadhatatlan, hogy jól futott be a Fidesz és az MSZP is. Előbbi igazi nagy párttá vált, utóbbi megerősítette pozícióit, növelte támogatottságát. Az SZDSZ viszont a legnagyobb ellenszélben jött fel a dobogóra: harmadiknak.

Ugyan jobboldali publicisták némelyike vergődő SZDSZ-ről ír, azzal indokolva e kijelentést, hogy a helyi szabaddemokrata politikusok, így Demszky Gábor is csak a párt letagadásával győztek. Ez azonban nem igaz.
Gyermeteg dolog azt állítani: Demszky Gábor úgy kampányolt, hogy letagadta SZDSZ-es mivoltát. Ez éppúgy lehetetlen, amint hogy Orbán Viktor sem tudná letagadni fideszességét, Lezsák Sándor sem az MDF-es hovatartozását. Demszky neve egyenlő az SZDSZ-szel. Ráadásul az újraválasztott városatya hirdetésein ott virítottak a felfelé szálló madarak. Az más dolog, hogy nem az országgyűlési választások SZDSZ-image-ére épített a fővárosi győztes. Ezt azonban ugyancsak bárgyúság számonkérni rajta, hisz azóta eltelt pár hónap, s ráadásul nem az ország vezetéséről, hanem a fővárosról, illetve a helyi önkormányzatokról volt szó.
Demszky és társai győzelme azért is jelentős, mert komoly rágalomhadjárattal szemben diadalmaskodtak. A választásokat megelőző napokban a - magukat polgárinak tartó - szélsőjobbosok napilapja szitokáradatba kezdett a fővárosban - érdekes módon - hirtelen semmi sem működött, a Demszky-korszak után romlást-bomlást festett le a lap. Egyben azzal is riogatott, hogy Demszky győzelme esetén sem tudja majd a várost vezetni, hiszen nem lesz a fővárosi testületben elég támogatója. Ennek ellenére Demszky nyert: ő is, pártja is jól szerepelt. Mégpedig nagyon jól. Igaz, hogy a megyékben az SZDSZ nem szerepelt sikeresen, főleg az 1994-es eredményekhez képest, de a Fidesznek nem sikerült akkora dominanciára szert tennie hogy teljesen átalakítsa a politikai erőviszonyokat. Leginkább Budapesten nem sikerült ez. Az SZDSZ választási eredménye esélyt ad a párt megújulására.
Az önkormányzati választás tehát nem hozott politikai földcsuszamlást. Van két erős és két jelentős pártja az országnak. Az első kettő a Fidesz és az MSZP, az utóbbi kettő a növekvő SZDSZ és a csökkenő FKGP. A többi pedig a jövőben dől el.