Vissza a tartalomjegyzékhez

MUNKATÁRSAINKTÓL
Egyensúlyt szavaztak a polgárok

Az MSZP-re 40 százalékkal többen szavaztak, mint a Fideszre, így az MSZP szerepelt a legjobban az önkormányzati választásokon - tartalmazza a párt MTI-hez eljuttatott sajtóközleménye. Méltatlannak tartják a választási eredményekről folyó számháborút. Szerintük ez a választási eredmény ítélet a kormány elmúlt száz napjáról, ami csak egy szociálisan érzéketlen, tekintélyuralmi rendszer kialakításához vezethet.

 
Demszky Gábor Budapest újraválasztott főpolgármestere és Latorczai János, az alulmaradt vetélytárs     Fotó: Vörös Szilárd

Orbán Viktor kormányfő szerint viszont a Fidesz a győztes. A polgárok igent mondtak a kormány első száz napjára, és ez megerősíti őket a kormányprogram végrehajtásában. Az országgyűlési választásokon győztes párt az önkormányzati választásokon is nagyságrendekkel megerősödött - érvelt e témában tartott sajtótájékoztatóján.
Az SZDSZ számára nyilvánvalóvá vált, hogy a magyar politikai életet továbbra is három erőközpont jellemzi. Az SZDSZ liberális középpártként továbbra is tartós eleme a közéletnek.
A Független Kisgazdapárt erőteljes térvesztése után a jelek szerint kész újragondolni szerepét a politikai szövetségekben. Torgyán József pártelnökként ragaszkodik a koalícióhoz, de szerinte is szükség van a jellegtelen budapesti kisgazda vezetőség megújítására.
A fővárosban győztes MSZP-SZDSZ koalíció konstruktív együttműködésre fogja felszólítani a Fideszt, szeretnék, ha a fővárosi önkormányzatban a város számára fontos ügyekben nem pártpolitikai érdekek dominálnának. Demszky Gábor közölte: kiegyensúlyozott munkára törekszik a budapesti önkormányzatban, és ebben a Fidesz is szerepet vállalhat. Magyar Bálint elnök szerint az SZDSZ a Fidesszel és az MSZP-vel egyenlő súlyú erőként került be a fővárosi közgyűlésbe, és ezt egyetlen közvéleménykutatás sem jelezte előre. A párt számára az is nagy jelentőségű, hogy Demszky Gábor a harmadik ciklusban is megtartotta főpolgármesteri tisztségét. Demszky azt is bejelentette: miután ez a munka egész embert kíván, lemond országgyűlési képviselői mandátumáról. Arról, hogy a párt fővárosi listájáról ki váltja fel a parlamentben, legkésőbb a jövő héten határoz az SZDSZ Ügyvivői Testülete.
A MIÉP tovább folytatja harcát. Szomorúnak tartják, hogy a nemzeti, polgári erőknek nem sikerült áttörést elérni. Csurka István hangsúlyozta: addig küzdenek, míg az MSZP-SZDSZ koalíció által megjelenített politikai erők el nem tűnnek a magyar életből.
A KDNP véleménye szerint: a Fidesz nemcsak a kereszténydemokratákat akarja kiiktatni a politikai életből, hanem még a vele koalícióban levő pártokat is gyöngíteni akarja.


Érdemes vidékre is kitekinteni. Csongrád megyében érdekesen alakultak az eredmények. Míg több jelentős településen a szocialisták győztek, s a megyei közgyűlésben is ők lesznek többségben, a megyeszékhelyen, Szegeden fideszes lesz a városvezetés, ők kiskancelláriát szeretnének a városban kialakítani a Miniszterelnöki Hivatal mintájára. Legalábbis ez utóbbiról értesült Kmetyó Lajos, az MSZP megyei alelnöke, aki szerint a Fidesz országos stílusa fog helyben leképeződni: nevezetesen az erőteljes hatalomkoncentráció. Ezzel szemben Varga Iván, a Fidesz megyei irodavezetője a „stabil városvezetés” alapjainak megvetéséről nyilatkozott a Heteknek. Örülnek, hiszen ahhoz képest, hogy 1994-ben még csak három képviselőjük volt a testületben, immáron - a polgármesterrel együtt - húsz van. Ráadásul a megyében tíz településen lesz, vagy már van fideszes polgármester, ami a párt erős helyi beágyazódását jelentheti. Természetesen a szegedi kiskancelláriára is másként tekintenek, mint politikai ellenfeleik.
Szekszárdon a hatvan százalékos szavazatarány ellenére a Fidesz csak tizenegy mandátumot nyert, ami a többség eléréséhez még nem elegendő a 24 tagú testületben - nyilatkozta Koltai Tamás, megyei Fidesz-elnök, aki a választási törvény fricskájának tartja ezt a helyzetet. Így a szekszárdi testületben szövetségeseik révén minimális többségben vannak, de ez rendkívül kemény frakciófegyelmet ró majd a polgári képviselőkre. A Fidesz egyébként aratott Tolnában, a megyei önkormányzatban ugyanis 25-16 arányú jobboldali többség lesz.
Szabó Zoltán, az SZDSZ területi irodavezetője elmondta: Szekszárdon a szabaddemokraták a másodikak lettek. Nagy politikai bölcsesség kell majd a városvezetéshez, mert nagyon kiegyensúlyozottak az erőviszonyok. A megkérdezettek egyöntetűen állítják: pezsegni fog a helyi politika élet.