Vissza a tartalomjegyzékhez


A boldogság titka

Michael Argyle oxfordi professzor 11 évi szorgos kutatómunka után szentül hiszi, hogy sikerült valóban rájönnie, mi is teszi boldoggá az embereket.
Úgy találta, hogy a boldogság kulcsa: egyetlen közeli kapcsolat és széles baráti kör. A házasság egyike a boldogság legfontosabb garanciáinak. Következésképp egy társadalomban a legboldogtalanabbak az elváltak vagy különélők. A házasságon kívüli kapcsolatok - paradox módon - csak boldogtalanságot hoznak, egyszerűen azért, mert rombolják a házasságot.
Argyle szerint a pénz - egy bizonyos határig - nem befolyásolja a boldogságérzetet. Csupán a nagyon szegények boldogtalanabbak az átlagnál, a közepes anyagi helyzetben élők viszont általában ugyanolyan „boldogságszintet” élnek meg, mint a nagyon gazdagok. A nagy jövedelem csak akkor boldogság forrása, ha úgy érezzük, képességeinkhez, végzettségünkhöz és beosztásunkhoz képest túl vagyunk fizetve.
A boldogság kék madarának kergetése ma is hasonló sikerrel jár mint ötven évvel ezelőtt, vagyis az emberek ma sem boldogtalanabbak, mint fél évszázada élt elődeik - állapította meg Argyle. Érdekes azonban, hogy a ma élők boldogságához - legalábbis a professzor szerint - a lenézett, de sokak által nézett televíziós szappanoperák jelentősen hozzájárulnak. Azok, akik ezeket követik, jelentős boldogságérzethez jutnak a könnyed filmek által. Egy nézet szerint valószínűleg azért, mert nézésük során képzeletbeli barátokra tehetnek szert. (MTI)