Vissza a tartalomjegyzékhez


Aki sokat olvas, veszít a tőzsdén

Aki naponta nyomon követi a tőzsdei eseményeket, különösen sok hibát követ el a részvények vásárlása vagy eladása során - állítja a müncheni egyetem egyik pszichológus professzora. Szerinte hibás a részvénytulajdonosoknak az a vélekedése, hogy egyre több információ birtokában egyre jobb döntéseket tudnak majd hozni. A tapasztalat szerint ugyanis a legjobb üzleteket azok képesek kötni, akik nem naponkénti gyakorisággal informálódnak a tőzsdei helyzetről. Így jobban képesek az egyes információkat az általános összefüggésekbe helyezni.
A naponként érdeklődő ügyfelek ezzel szemben hajlamosak pánikszerű részvényeladásokra vagy vásárlásokra, melyek viszont legtöbbször tévesnek bizonyulnak. A legtöbb emberből ugyanis hiányzik a megfelelő távolságtartás az új helyzetektől, és ezért sokan túlértékelik a legfrissebb eseményeket. Az aktuális hír egyfajta dominanciára tesz szert, és minden egyéb információt leárnyékol - állítja a gazdasági pszichológus. Ezt a hatást csak erősítik a hírközlő szervek, amelyek csupán magáról az eseményről tudósítanak, miközben említés nélkül hagyják annak esetleges hátterét vagy összefüggéseit. Ezáltal egy friss esemény jelentősebbnek tűnik, mint amilyen valójában. Ehhez jön még, hogy a legtöbben nagyon hirtelen és érzelmi alapon reagálnak a jó vagy rossz hírekre.
A fentieket megerősítette az a szimulációs vizsgálat is, melynek során a Wall Street Journalt naponta olvasók rosszabbul szerepeltek tőzsdei ügyletek során, mint az újságba csak ritkábban belepillantók.
Mindebből persze a pszichológus professzor szerint nem az következik, hogy kevesebb újságot kellene olvasnunk. Ajánlja viszont a higgadt reagálást, és egy-két nap kivárást tanácsol egy-egy döntés meghozatala előtt. Ennyi idő alatt az információk jobban leülepednek, és az újságolvasó újraértékelheti azokat. A részvénytulajdonosoknak hosszú távú célokat célszerű kitűzniük, és az újságolvasás során önuralmat kell gyakorolniuk, hogy ne legyen úrrá rajtuk holmi világvége-hangulat. (MTI)