Vissza a tartalomjegyzékhez


Ízek világa
A brokkoli

A hidegebb hónapok beköszöntével gyakrabban látni az üzletek polcain és a piacok standjain brokkolit. A brokkoli származását és felhasználását tekintve egyaránt a karfiol közeli rokona. Termesztése korábban Dél-Európában volt jellemző, majd innen került Észak-Európába és az USA-ba. Hazánkban sokáig kevéssé ismert növény volt, sok helyütt exportra termesztették. A reformtáplálkozás, illetve az olasz konyha hazai térhódításának köszönhetően ma már közismert zöldségfajtának tekinhető. Magas, erőteljes száron hozza a karfioléhoz hasonló, de annál lényegesen nagyobb rózsáit, amelyeket még kinyílásuk előtt kell felhasználni. A brokkoli tápértéke igen magas, hiszen jelentős az A- és C-vitamin-, valamint a kálciumtartalma, rendkívül gazdag ásványi anyagokban, kalóriatartalma viszont nagyon alacsony. A brokkoliból készíthetünk leveseket, bármilyen zöldséggel főzhetjük együtt - vigyázzunk azonban arra, hogy hamar megfő és szétesik -, de jóízűek a belőle készült egytálételek, sőt saláták is. Nagyon ízletes, és igazán egyszerűen elkészíthető az alábbi leves is.

Brokkolikrémleves

Hozzávalók: fél kiló brokkolirózsa,
1 db tyúkhúsleveskocka vagy 8 dl csontlé, 1 db közepes krumpli, 1dl tejföl, 1dl tej, apróra vágott petrezselyem
Elkészítés: A megmosott brokkolit a megpucolt, egészen apróra vágott krumplival a forrástól számítva 10-15 perc alatt puhára főzzük a csontlében. Ezután lehűtjük, és a tejföllel együtt összeturmixoljuk vagy paszírozzuk. Tejjel öntjük fel, újból megmelegítjük, majd petrezselyemmel meghintve tálaljuk.