Vissza a tartalomjegyzékhez

HÍRÖSSZEFOGLALÓ
A dopping él és virul

Dick Pound, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) alelnöke szerint a sportvezetők végre tenni fognak valamit a tiltott szerek használata ellen a mostanában kirobbant doppingügyek hatására, amit egyébként egyszerre nevezett pozitívnak és negatívnak a kanadai sportpolitikus.

Az utóbbi időben nagy visszhangot kiváltott esetek - élükön a Tour de France profi kerékpáros körversenyen történtekkel és Michelle Smith ír olimpiai bajnok úszónő utólagos lebukásával - az érdeklődés középpontjába helyezték a teljesítménynövelő szerek széleskörű használatát, amelyről azonban már évtizedek óta lehetett tudni a sportéleten belül. A Torontóban, egy sport-média kapcsolatokkal foglalkozó összejövetelen nyilatkozó Pound szerint ez a fejlemények jó oldala, míg a rossz az, hogy a dopping napjainkban is él és virul.
„Itt az ideje, hogy a sportolók, a nemzetközi sportági szövetségek és a NOB is újragondolja a cselekvési lehetőségeket. Napirenden van az eddigi nem hatékony, rendszerint rosszul működő doppingmegelőzési programok átértékelése, mégpedig a globalizáció jegyében. Kulcskérdésnek számít, hogy legyen egy kiterjedt, versenyen kívüli, átfogó ellenőrzési rendszerünk, amely az összes sportág és ország által jóváhagyott egységes eljárási ügymenettel rendelkezne” - fejtegette Pound, aki szerint rendkívül fontos a leginkább érintettek, vagyis a sportolók bizalmának elnyerése az új elképzeléseket illetően.
A NOB egyik albizottsága jelenleg is foglalkozik olyan számításokkal, amelyek előrejeleznék annak a programnak a várható költségeit, amely az összes nemzetközi sportszövetség doppingellenes tevékenységét az olimpiai csúcsszervezet irányítása alá rendelné.