Vissza a tartalomjegyzékhez


Lengyelek a válság peremén

A kormánypolitikusok sorozatos cáfolatai ellenére a lengyel közvélemény kétharmad része úgy véli, hogy az orosz válság érezhetően előnytelen hatással lesz az ország gazdasági helyzetére. A lengyel társadalom közel fele (48 százaléka) nem tartja kizártnak, hogy az oroszországihoz hasonló krízis rövidesen Lengyelországban is bekövetkezhet. A hivatalos lengyel álláspont szerint a kép korántsem ilyen sötét. Igaz ugyan, hogy a kormány valószínűleg módosítani kényszerül jövő évi makrogazdasági célkitűzéseit, a hazai össztermék akár egy százalékkal is alacsonyabb lehet a tervezett 6 százaléknál.
Az Oroszországgal folytatott kereskedelem visszaesése a legérzékenyebben a lengyel agrárszektort sújthatja, ugyanis az utóbbi években 60 százalékkal nőtt a keletre irányuló lengyel mezőgazdasági és élelmiszeripari kivitel. A legsúlyosabb veszély azonban abból fakad, hogy elapadhatnak a - főleg határmenti - úgynevezett bazárkereskedelemből származó, millárdos nagyságrendű devizabevételek, s ezáltal kritikussá válhat a folyó fizetési mérleg hiányának GDP-hez mért aránya.
A vészharang kongatására ugyan még nincs ok, ám tovább romlott Lengyelország folyó fizetési mérlege is. A hiány az év végére várhatóan a GDP 4 százaléka körül alakul. Továbbra is kedvezően áll viszont az inflációs mutató, vagyis még mindig van esély arra, hogy az idén egyszámjegyű maradjon az áremelkedések üteme. (MTI)