Vissza a tartalomjegyzékhez

DEBRECZENY RÉKA GÁTI SZILVIA
Jelcinnek nyugdíjat, munkásoknak fizetést

A szerdán lezajlott oroszországi tüntetés után bebizonyosodott: annak ellenére, hogy vidéken nem kapnak fizetést és a havi átlagbér 70 dollárnak megfelelő rubel, az orosz lakosok békésen tűrik a krízist. A már hónapokkal ezelőtt meghirdetett - főként kommunista kezdeményezésű - tömegtüntetésen Moszkvában a 10 millió lakosból mindössze 150 ezren jelentek meg. A válság által erősebben sújtott vidéki területeken nagyobb megmozdulások voltak. Vlagyivosztokban az áramszolgáltató kikapcsolta az áramot, és 600 cégnél szünetelt a munka. „Jelcinnek nyugdíjat, munkásoknak fizetést!” - volt olvasható az egyik transzparensen a Téli Palota előtt Szentpétervárott.


Borisz Jelcin. A vodkaadóban bíznak    Fotó: Kommerszant

Az orosz vezetésben még mindig erőteljes megosztottság látható, és félő, hogy a kormány határozatlansága miatt a gazdasági folyamatok kicsúsznak az ellenőrzés alól. A gazdaságért felelős új miniszterelnök-helyettes, Maszljukov által kidolgozott válságkezelő program kapcsán a „kissé mellőzött” Jelcin kijelentette: nem fogja engedni, hogy újabb „vasfüggöny” ereszkedjen le az orosz gazdaságra. „Amennyiben veszélybe kerülnek az állampolgárok jogai, Jelcin nagyon keményen fog reagálni” - fogalmazott az elnök sajtótitkára. A Financial Times neves angol gazdasági lapot idézve a liberális pénzügyminiszter, Mihail Zadornov is harcol a szovjet típusú gazdaságirányítási módszerek újrabevezetése ellen. Zadornov a Maszljukov-féle gazdasági programtervezetnek csaknem minden jelentős pontját ellenezte egy múlt csütörtöki kabinetgyűlésen - jelentette a Kommerszant orosz lap.
Az állam a bérhátralékokat az adóbevételekből és költségvetésen kívüli forrásokból kívánja fedezni - mondta a kormány sajtószóvivője kedden, miközben cáfolta, hogy bármiféle titkos, fedezetlen rubelkibocsátás történt volna. Bár a költségvetésbe az augusztusinál kétmilliárd rubellel kevesebb adóbevétel folyt be, vámbevételekből 40 százalékkal több (6,54 milliárd rubel), ami azért is érdekes, mert szeptemberben 45 százalékkal csökkent az orosz import az előző hónaphoz képest.
Az olajcégek haragjukban Zadornov pénzügyminiszter lemondását követelik, mivel az utolsó negyedévi pótköltségvetés megvalósítása érdekében exportadót akarnak kivetni az olajcégek kivitelére. Leonyid Fedun, a Lukoil olajóriás alelnöke szerint „ha 4-5 hónapig hagynák szabadon lélegezni az orosz ipart, az csodákra lenne képes.” Fedun sürgette a kormányt, hogy támogassa a hazai ipart, akár állami hitelekkel, akár rubelkibocsátás útján.
Több milliárd rubelnyi pluszbevételt remél a kormány a Jelcin elnök által kedden aláírt rendelettől, miszerint ezentúl állami monopóliumot élvez az égetett szeszesitalok gyártása és forgalmazása. Az adót kikerülő, etil-alkohollal ízesített olcsó pancs az orosz vodkafogyasztás kétharmadát tette ki. Míg hat évvel ezelőtt az alkoholmonopólium megszüntetése következtében a kormány 4,1 milliárd dollárnak megfelelő adóbevételtől esett el, mára ez az összeg valószínűleg sokkal magasabb lenne: ebben az évben eddig 2,6 százalékkal nőtt a vodkafogyasztás, annak ellenére, hogy már tavaly is 2,1 milliárd liter csúszott le az orosz polgárok torkán.
Elemzők eddig 8 százalé-kos GDP-visszaesést jósoltak
Oroszországnak, de Nyikolaj Samrajev gazdasági miniszterhelyettes kedden 5-5,5 százalékos GDP-csökkenést prognosztizált. Samrajev nem tagadta azonban, hogy a visszaesés még nagyobb lehet, amennyiben a kormány nem tudja újraindítani a bankrendszert, aminek összeomlása miatt nem történnek vállalati átutalások. Az infláció 200-300 százalékos lehet az év végére, de ha a Nemzetközi Valutaalap felújítja a kölcsönzést, ez 100 százalékra csökkenthető. Az ipar termelése 5,5-6 százalékkal, az import 20-23 százalékkal, az export 13 százalékkal csökken.