Vissza a tartalomjegyzékhez


Pintér Sándor és Demszky Gábor közös sajtótájékoztatója

Több kérdésben, így például a BRFK 800 millió forintos adósságának jövő évi rendezéséről is egyetértésre jutott szerdán a belügyminiszter és a főpolgármester - derült ki Pintér Sándor és Demszky Gábor közös sajtótájékoztatóján, amelyet a mintegy háromnegyed órás eszmecseréjüket követően tartottak.

A Fővárosi Közgyűlés döntése értelmében a főpolgármester kezdeményezte, hogy a kormányzat teremtse meg a rendőrök állandó közterületi jelenlétének feltételeit. Mindketten úgy vélték, hogy az úgynevezett posztos rendőri szolgálat bevezetése hasznos volt, s a miniszter jelezte: a kormányprogramhoz igazodva állandósítják a rendőrök jelenlétét az utcákon. Demszky Gábor sürgette, hogy a főváros által két éve 170 rendőrlakás építésére ingyen felajánlott telek ajándékozási szerződését mielőbb írják alá. A miniszter, akinek eddig nem volt tudomása az ügyről, remélte, hogy 1999-ben rendeződhet ez a fontos kérdés.
Nem jött létre egyetértés a fővárosi rendőrök úgynevezett veszélyeztetettségi pótlékáról. Mindketten elismerték ennek jelentőségét, fontosságát, de Pintér Sándor felhívta a figyelmet arra, hogy az előző kormány által megszüntetett rendszer visszaállítása csak kétharmados törvénymódosítással oldható meg. Nem kapott érdemi választ a főpolgármester arra a felvetésére, hogy jövőre milyen pénzügyi feltételek mellett működhetnek majd az önkormányzatok. (MTI)