Vissza a tartalomjegyzékhez

MTI HETEK
Az MSZOSZ harcrakész

„A szakszervezetek mind a munkavállalókat, mind pedig a nyugdíjasokat érintő kérdésekről eredménytelenül próbáltak tárgyalni az új kormánnyal, s ezért már nincs más lehetőségük, mint a nyomásgyakorlás” - jelentette ki Sándor László, a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetségének elnöke Kaposváron.
Az érdekképviseleti szervek előbb - s ez már folyamatban is van - felmérik az erejüket, és élnek is vele - szögezte le Sándor László. Az erőteljesebb fellépésre, mint az elnök állította, az elmúlt hónapok tapasztalatai kényszerítik a szakszervezeteket. Szerinte bebizonyosodott ugyanis, hogy az Orbán-kormány abban a hitben, hogy a választóktól kapott bizalom erre is felhatalmazza, meg akarja kerülni a szakszervezeteket. A kormánnyal - mondta el a továbbiakban Sándor László - három jól körülhatárolható "feszültséggócról" szerettek volna egyeztetni. Az első a nyugdíjemelés, mivel a kormány - a szakszervezetek megítélése szerint - felrúgta a már elfogadott és kiszámítható rendszert.
A második kérdéskör a bérek reálértékének 2-3 százalékosra tervezett növelése. Ilyen alacsony arányú emelés azonban, Sándor László szerint, érthetetlen akkor, amikor 5 százalékos gazdasági növekedéssel számol a kormány. A harmadik, általuk sérelmesnek tartott terület az, hogy a kormány „oldani akarja” a kollektív szerződések kötésének eddig kizárólagosan a szakszervezeteket megillető jogát. A szakszervezetek erejére vonatkozó kérdésre válaszolva az MSZOSZ elnöke úgy nyilatkozott: a taglétszámuk körülbelül egymillióra tehető.