Vissza a tartalomjegyzékhez

MTI HETEK
Katona visszalépett

A MIÉP által is támogatott jobboldali főpolgármester megválasztásának veszélye nagyobb volt az MSZP-jelölt győzelmi esélyénél, ezért a budapesti küldöttgyűlés jól döntött, amikor visszaléptette Katona Bélát - mondta Pécsett az MSZP elnöke, Kovács László. A jobboldal titkos paktumot sejt a lépés mögött, továbbá rendületlenül reménykedik Latorcai választási győzelmében. A felmérések azonban Demszkyt igazolják.


Katona Béla, a visszalépett jelölt. Vért ad    Fotó: Vörös Szilárd

Lezsák Sándor az MDF kampánynyitó sajtótájékoztatóján megjegyezte: Katona Béla MSZP-s főpolgármester-jelölt visszaléptetése zavart okoz a választók körében, akik az SZDSZ-szel megkötött titkos paktumot sejtenek. „Ez ugyanakkor növeli Latorcai János esélyeit.” Mint mondta, a viszszaléptetés nem meglepetés, mégis elgondolkodtató, miért nem tud a legnagyobb ellenzéki párt önálló jelöltet indítani, és miért kell az MSZP-nek felerősíteni a 2-3 százalékos támogatottsággal rendelkező SZDSZ „csökkenő népszerűségű” jelöltjét. Az MDF elnöke bejelentette: a Vállalkozók Pártjával folytatott tárgyalások eredményeként és a korábbi jó kapcsolatok alapján a vállalkozók is csatlakoztak a jobbközép összefogáshoz, és Latorcai János főpolgármester-jelöltet támogatják.
Kovács László, az MSZP elnöke hangoztatta, hogy az MSZP a lehető legtöbb képviselőt, illetve polgármestert szeretné bejuttatni az önkormányzatokba. Ez a párt egyik célja. A másik viszont az, hogy semmiképpen ne legyen a fővárosnak MIÉP által támogatott jobboldali főpolgármestere. Ez utóbbit, mint Kovács László hangsúlyozta, legalább annyira fontosnak tartják, mint az előbbit. Az MSZP elnöke azt is elmondta, hogy az utóbbi időben sok levelet kapott a párt tagjaitól - köztük prominens értelmiségiektől -, akik az említett veszélyt és esélyt mérlegelve, annak kivédése érdekében maguk is Katona Béla visszaléptetését szorgalmazták.
„Katona Béla visszaléptetésével egyértelműen nőttek Latorcai János főpolgármester-jelölt választási esélyei” - vélekedett Deutsch Tamás a Fidesz Magyar Polgári Párt szerdai sajtótájékoztatóján. Szerinte az MSZP-t kizárólag hatalmi vágy motiválja, és „saját agyszüleményeivel riogatja a polgárokat”.
A Fidesz alelnöke úgy vélte, „az MSZP döntésével kiderült, hogy Demszky Gábor nemcsak az elmúlt négy évben volt az MSZP főpolgármestere, hanem most is a szocialisták jelöltje, akit mellesleg a szabaddemokraták is támogatnak.” Deutsch megfigyelései szerint „Demszky Gábor népszerűsége az utóbbi időben zuhanásszerűen csökkent, Latorcai Jánosé pedig emelkedett.”
A TeleDirect augusztus 11-én végzett telefonos közvélemény-kutatása szerint viszont a budapestiek 64 százaléka úgy gondolja, hogy Demszky Gábor fogja megnyerni a főpolgármester-választást. Az október 4-i Gallup felmérések szerint pedig a szavazók 65 százaléka támogatja Demszkyt, 6 százaléka Katonát és 27 százaléka Latorcait.