Vissza a tartalomjegyzékhez


A jó anyaság kulcsa

Cambridge-i tudósok felfedezték a jó anyaság titkát: egy olyan gén a felelős az anyák gyermekükkel szembeni magatartásáért, amelyet csak apáik örökíthettek át.

Ez a gén adhat magyarázatot arra, miért lel örömet sok asszony inkább abban, hogy jó anya és háziasszony legyen, míg másokat a szakmájuk elégít ki. Ez talán arra is fényt deríthet, mi okozza a szülések utáni depreszsziót, miért nem boldogul sok mama a csemetéjével annak megszületése után.
Az emlősöknél az anyaságra eddig úgy tekintettek, mint ami teljesen az ösztönökből fakad. Sok-sok nőnemű egyed még akkor is gondozza kicsinyét, ha nem sajátja, de úgy látja, hogy annak szüksége van a segítségre.
Cambridge-i tudósok egerekkel végzett kísérletek során felfedezték, hogy az anyaság génjét nélkülöző nőnemű egér olyannyira nem törődik csemetéivel - nem tisztogatja azokat, nem biztosít számukra megfelelő fészket -, hogy a kicsik többsége el is pusztul.
"Egyetlen gén sem képes oly átfogó magyarázatot adni, mint az anyaság génje, ennek meghatározó ereje van, és az emberben is megtalálható" - nyilatkozta a cambridge-i tudóscsoport vezetője, Azum Szurani. A gén, amelyet a tudósok Mest-nek kereszteltek, a legnagyobb szerepet a még a méhben lévő magzatban játssza, és felnőtt korban már csak az agyban fejti ki tevékenységét. A kísérleti egerekből kivonták ezt a gént, és azt figyelték, miként viselkednek ekkor az állatok.
Rájöttek arra is, hogy ez a gén nem szabályszerűen öröklődik. Általában a gének párosan öröklődnek, egy-egy az apától, illetve az anyától. Ebben az esetben azonban csak a génpár egyike aktív, a másik azonban nem. Az aktív gén pedig az apától származik, azaz az anyai ösztönt a nők apáiktól öröklik. Az egerek ezen gének nélkül borzasztóan viselkedtek. A tudósok szerint a legtöbb egér csodálatos anya (és ki ismerné jobban az egereket, mint a kutatók), de ezek a Mest-gén hiányos egerek semmi erőfeszítést nem tettek arra, hogy születésük után megtisztítsák kicsinyeiket, nem etették őket, sőt egyáltalán nem törődtek velük.
Azum Szurani szerint érdekes lenne tudni, hogy azok az anyák, akik nehezen boldogulnak újszülötteikkel, vagy akiknek nincs jó kapcsolatuk gyermekeikkel, vajon rendelkeznek-e a most azonosított génnel, vagy hiányzik belőlük. (MTI)