Vissza a tartalomjegyzékhez

MÓD JULIANNA
Gombaszezon idejére

A gombák a természet fontos láncszemeit alkotják a szerves anyag körforgásában. A gombafajok száma megközelíti a százezret, méretük, életmódjuk pedig rendkívül változatos. Ha étkezési szempontból nem is mind jelentős, az ehető gombafajták jelentős fehérjeforrást jelentenek: 80 százalék vizet, 8 százalék szénhidrátot, egy százalék zsírt, valamint vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmaznak.

A gombászás mindenütt a világon kedvelt időtöltés, bár nagy szakértelmet kíván. Hogyan gyűjtsünk gombát, és mire vigyázzunk - erről kérdeztük Nehéz Zoltánt, a TIT Stúdió Gombászszakkörének titkárát. Mint elmondta, az ehető gombákat termőhelyük ismerete révén könnyebb megtalálni. A legtöbb faj humuszban gazdag talajon él, de ha van elég csapadék, minden erdőben találunk belőlük. A budai oldalon Hűvösvölgy környéke gombászásra kiváló terep, míg a pestlőrinci-soroksári oldalon nagy mennyiségben fordulnak elő gyilkos galócák.
A sokféle gomba között nem könnyű eligazodni. Az amatőr gombászok lehetőleg csak a könnyen azonosítható gombákat gyűjtsék, mint amilyen például az őzlábgomba vagy a pöfetegek fajtái. Könyvből nem lehet biztos tudásra szert tenni a gombagyűjtés terén, ezért rendkívül fontos alapszabály, hogy a gyűjtött gombát mindig vizsgáltassuk meg hivatalos tanácsadó helyen. Hét közben minden piacon és vásárcsarnokban, hétvégén szombaton és vasárnap 10-18 óráig a Széna-téri piacon, valamint az Örs vezér téren (a 13-as villamos végállomásánál) felállított lakókocsiban a gyűjtött gombákat ingyen megvizsgálják.
A leggyakoribb halálos mérgezést okozó gombánk a főleg tölgyesekben gyakori gyilkos galóca. Legfontosabb ismertetőjelei: lemezeinek fehér színe és a tönkjén lévő gallér és bocskor. A vele leginkább összetéveszthető ehető erdei csiperkét színes - fiatalon rózsaszín, később barnásfekete - lemezei különböztetik meg tőle. A csiperkék közé tartozó sárguló csiperke kellemetlen ízű gomba. Arról ismerhető fel, hogy ha megkaparjuk, sárgára színeződik, de a kaparás helyén vörösödő csiperke jóízű, ehető gomba.
Gombát szedni a fagyok beálltáig lehet. A frissen szedett gombát még a hűtőszekrényben sem tanácsos sokáig tárolni, mert könnyen megkukacosodik. Megmosva, felszeletelve, lefagyasztva vagy szárítva tartósítható. Ha letörölgetjük a gombáról a földet, és felszeletelve megszárítjuk, akár egy évig is eltartható.

A TIT Stúdió Gombászszakköre (XI. Budapest, Bocskai út 37.) minden érdeklődőt szeretettel vár hétfőnként 5-8-ig. A belépés ingyenes.