A gombák a természet fontos láncszemeit alkotják a szerves anyag körforgásában.
A gombafajok száma megközelíti a százezret, méretük, életmódjuk pedig rendkívül
változatos. Ha étkezési szempontból nem is mind jelentős, az ehető gombafajták
jelentős fehérjeforrást jelentenek: 80 százalék vizet, 8 százalék szénhidrátot,
egy százalék zsírt, valamint vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmaznak.
A gombászás mindenütt a világon kedvelt időtöltés, bár nagy szakértelmet kíván.
Hogyan gyűjtsünk gombát, és mire vigyázzunk - erről kérdeztük Nehéz Zoltánt, a
TIT Stúdió Gombászszakkörének titkárát. Mint elmondta, az ehető gombákat termőhelyük
ismerete révén könnyebb megtalálni. A legtöbb faj humuszban gazdag talajon él, de ha
van elég csapadék, minden erdőben találunk belőlük. A budai oldalon Hűvösvölgy környéke
gombászásra kiváló terep, míg a pestlőrinci-soroksári oldalon nagy mennyiségben
fordulnak elő gyilkos galócák.
A sokféle gomba között nem könnyű eligazodni. Az amatőr gombászok lehetőleg csak a
könnyen azonosítható gombákat gyűjtsék, mint amilyen például az őzlábgomba vagy
a pöfetegek fajtái. Könyvből nem lehet biztos tudásra szert tenni a gombagyűjtés
terén, ezért rendkívül fontos alapszabály, hogy a gyűjtött gombát mindig vizsgáltassuk
meg hivatalos tanácsadó helyen. Hét közben minden piacon és vásárcsarnokban, hétvégén
szombaton és vasárnap 10-18 óráig a Széna-téri piacon, valamint az Örs vezér téren
(a 13-as villamos végállomásánál) felállított lakókocsiban a gyűjtött gombákat
ingyen megvizsgálják.
A leggyakoribb halálos mérgezést okozó gombánk a főleg tölgyesekben gyakori gyilkos
galóca. Legfontosabb ismertetőjelei: lemezeinek fehér színe és a tönkjén lévő
gallér és bocskor. A vele leginkább összetéveszthető ehető erdei csiperkét színes
- fiatalon rózsaszín, később barnásfekete - lemezei különböztetik meg tőle. A
csiperkék közé tartozó sárguló csiperke kellemetlen ízű gomba. Arról ismerhető
fel, hogy ha megkaparjuk, sárgára színeződik, de a kaparás helyén vörösödő
csiperke jóízű, ehető gomba.
Gombát szedni a fagyok beálltáig lehet. A frissen szedett gombát még a hűtőszekrényben
sem tanácsos sokáig tárolni, mert könnyen megkukacosodik. Megmosva, felszeletelve,
lefagyasztva vagy szárítva tartósítható. Ha letörölgetjük a gombáról a földet,
és felszeletelve megszárítjuk, akár egy évig is eltartható.
A TIT Stúdió Gombászszakköre (XI. Budapest, Bocskai út 37.) minden érdeklődőt
szeretettel vár hétfőnként 5-8-ig. A belépés ingyenes.