Vissza a tartalomjegyzékhez

POZSÁR GÁBOR
Hatvan éves a debreceni angol tanszék

A debreceni Kossuth Lajos Tudományegyetem (KLTE) Angol-Amerikai Intézete szeptember 25-én ünnepelte fennállásának 60. évfordulóját. Ebből az alkalomból Országh László professzor tiszteletére emléktáblát avattak.

Hatvan évvel ezelőtt, 1938-ban jött létre a mai Angol-Amerikai Intézet elődje, az első angol tanszék Debrecenben. A tanszék története szorosan összefonódik Országh László munkásságával. Az ismert professzor nevéhez fűződik a magyar-angol, angol-magyar szótárak és a hét kötetben megjelent „A magyar nyelv értelmező szótára” megalkotása mellett az anglisztika és amerikanisztika meghonosítása Magyarországon - hangzott el Dr. Virágos Zsolt egyetemi tanár megemlékező beszédében. Az ünnepség keretében bemutatták a jelenlévő érdeklődőknek a felújított angol-magyar és magyar-angol nagyszótárakat.
„Országh László a hazai szótárírás meghatározó személyisége volt. Jelentős mértékben az ő szellemi örökségére épülnek az idén nyáron megjelent, teljesen felújított nagyszótáraink is” - mondta Dr. Sós Péter János, az Akadémiai Kiadó ügyvezető igazgatója, aki a kiadó ajándékát, 2-2 nagyszótárt ajándékozott az intézetnek és az egyetemi könyvtárnak. Az ünnepi megemlékezés záróaktusaként Dr. Sós Péter János és Dr. Szaffkó Péter egyetemi docens, az Angol-Amerikai Intézet vezetője felavatta Országh László emléktábláját. A professzor tiszteletére a 119-es szemináriumi terem is ezentúl az ő nevét viseli. A rendezvényen a volt tanszékvezető több személyes tárgyát is bemutatták, többek között „a Brit Birodalom Tiszteletbeli Parancsnoka” kitüntetést, amelyet - munkássága elismeréseként - Magyarországon elsőként neki ítéltek oda.