Vissza a tartalomjegyzékhez


Több milliárdos alap a dopping ellen

Arne Ljungqvist, a Nemzetközi Amatőr Atlétikai Szövetség (IAAF) orvosi bizottságának svéd elnöke Juan Antonio Samaranch-csal, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) spanyol elnökével folytatott Lausanne-ban személyes megbeszélést, amelyen kifejtette azt a nézetét, mely szerint az NOB-nak - ahhoz, hogy versenyben tudjon maradni a szabályokat kijátszani szándékozókkal - egy többmillió dolláros, doppingellenes kutatási alapot kellene létrehoznia.

- Nem lehet hatékonyan fellépni a doppingolók ellen, ha kutatások hiányában nem tudjuk utolérni őket - fogalmazott Ljungqvist, aki tagja a NOB orvosi bizottságának is.
A svéd szakember pozitív példaként hozta föl az Európai Unió és a NOB összefogását a növekedésihormon-kutatások kapcsán. Az eredmények biztatóak, így a 2000-ben Sydneyben esedékes nyári olimpiai játékokon már feltehetőleg alkalmazzák azokat az új tesztmódszereket, amelyekkel könnyebben kiszűrhető, melyik sportoló használt növekedési hormont a felkészülése során.
Kevesebb sikert hoztak azonban a teljesítménynövelő EPO kimutatására irányuló kutatások, ezért - Ljungqvist szerint - többek között erre a területre a jelenleginél több pénzt kellene fordítani.
A Nemzetközi Olimpiai Bizottság 1999. február elején tartja Lausanne-ban az olimpiai mozgalom doppingellenes politikájával és terveivel foglalkozó csúcstalálkozóját. (AP)