Vissza a tartalomjegyzékhez

HETEK-ÖSSZEÁLLÍTÁS
Oszd el és uralkodj

Jevgenyij Primakov miniszterelnök mindenkinek adott valamit: a miniszteri kinevezésekkel gyakorlatilag az összes parlamenti frakció tárcához jutott, még a Vlagyimir Zsirinovszkij vezette Liberális Demokrata Párt is, amely korábban egyértelműen elutasította az új kormányfő támogatását. Zsirinovszkij a tőle megszokott hévvel üdvözölte Szergej Kalasnyikov munkaügyi és népjóléti miniszter kinevezését, amelyet a kormánylista legjobban sikerült választásának nevezett, és kijelentette, hogy Primakov tapasztalata kivezetheti Oroszországot a válságból.
A teljes egészében még meg sem alakult kormány Alekszandr Sohin miniszterelnök-helyettes lemondásával máris átalakult. Sohin nem értett egyet Mihail Zadornov pénzügyminiszteri kinevezésével, akit szintén felelősnek tart az előző kabinet csődjéért. Primakov a lemondást személyes kirohanásnak és felelőtlen tettnek nevezte, amely nem gyengíti a most felálló kormányt.
Jevgenyij Primakov miniszterelnök máris nekilátott ígérete beváltásához: az állam elkezdte a munkavállalók iránti adóssága törlesztését. Nagyarányú kifizetések kezdődtek a fegyveres erők és más csoportok felé. A diákok elmaradt ösztöndíjának kifizetését is megkezdte az állam. Az orosz lapok ugyanakkor erősen támadják a „Primakov-csomagot”, amely az elmúlt másfél év ötödik válságkezelő programja. Az első négyet nem tudták megvalósítani, s az Izvesztyija értékelése szerint a jelenlegi kormánytól sem várható, hogy korszakalkotó újdonságokkal szolgáljon. A Kommerszant Daily című üzleti napilap értékelése szerint a program átmeneti gazdasággal rendelkező országgá minősíti vissza Oroszországot. „Ez az út visszafelé vezet, az egykori Szovjetunió irányába” - figyelmeztetett az orosz lap, amely felhívta a figyelmet: az október 7-re meghirdetett országos tiltakozások alááshatják az éppen megkezdődött konszolidációt.