Vissza a tartalomjegyzékhez

PÁTKAI MIHÁLY
Készül az iraki atom

Az ENSZ fegyverzet-ellenőrei már két alkalommal is jelentették az Egyesült Államoknak, hogy Irak három vagy négy összeszerelt robbantórendszerrel rendelkezik, amelyekre mindössze dúsított uránium tölteteket kell felhelyezni ahhoz, hogy húsz megatonnás atombombákká váljanak - jelentette a Washington Post című amerikai újság.

Amennyiben Bagdadnak valóban sikerült atomfejek nélküli nukleáris fegyvereket előállítania, Irak jóval közelebb áll ahhoz, hogy a világ atomhatalmai közé kerüljön, mint azt eddig sejteni lehetett. Arra azonban nincs bizonyíték, hogy Irak plutóniumot vagy dúsított urániumot is beszerzett volna, amelyek nélkül viszont nukleáris fegyvereket nem tud előállítani.
Ennek ellenére Irak nukleáris programjában a robbantórendszerek előállítása óriási előrelépést jelent. Az amerikai újság szerint felvetődik a kérdés: megfelelően végezte-e munkáját a Clinton-kabinet és a Nemzetközi Atomenergia Hivatal. A Hivatal ellenőrizte a múltban azt, hogy Irak valóban ne folytassa nukleáris fegyverprogramját. A bécsi székhelyű intézmény 1996 óta rendszeresen azt a jelentést adta le az ENSZ Biztonsági Tanácsának, hogy nem talált „semmilyen utalást tiltott felszerelésre, alapanyagokra, illetve tevékenységre.”
„A nukleáris fegyverek gyártásának legbonyolultabb része a hasadóanyag előállítása” - mondta az egyik tisztviselő. „Nem mintha az elméleti rész, a fegyvertechnikai oldal, illetve az atommaghasítással kapcsolatos problémák könnyűek lennének. De egy dolog biztos: könnyebbek a hasadóanyag beszerzésével és megfelelő összeállításával kapcsolatban felmerülő problémáknál.”
Független elemzők is egyetértenek abban, hogy az atomfegyverek előállításában kulcsfontosságú szerepe van a plutónium, illetve dúsított uránium beszerzésének. Ugyanakkor felhívják a figyelmet arra, hogy amenynyiben Iraknak sikerül dúsított urániumot beszereznie a feketepiacon, akár napok alatt működőképes fegyvereket tud előállítani.


A „Szaddám-probléma” megoldása

Amerikai kongresszusi republikánus képviselők kedden javaslatot tettek arra, hogy az Egyesült Államok közel százmillió dollár katonai segélyt adjon olyan iraki ellenzéki csoportoknak, amelyek Szaddám Huszein iraki diktátor megdöntésén fáradoznak - jelentette a CNN amerikai hírcsatorna.
„Ez már az 55. nap, hogy Irakban nem folyik a fegyverzet-ellenőrzés” - jelentette ki Trent Lott Mississippi állambeli republikánus képviselő az „Iraki felszabadítási tervezet” elnevezésű dokumentum bemutatásakor. „A probléma Irakban nem az iraki nép, hanem Szaddám Huszein. Közvetlenül, aktívan, nyíltan kell az ellenzéket támogatnunk, ez vezetne Szaddám Huszein megbuktatásához. Elérkezett az idő arra, hogy a politikai támogatáson túl közvetlen katonai segítségnyújtásra kerüljön sor”.
A Clinton-kabinet nem válaszolt azonnal a republikánus felvetésre, amely gyakorlatilag nyílt elkötelezettséget jelentene Huszein megdöntésére. A tervezetet ugyanakkor támogatják egyes demokrata képviselők is, Lott pedig elárulta, hogy tárgyalt kormánypárti képviselőkkel is a tervezet megalkotásának folyamán.
A múltban a Fehér Ház azon az alapon utasította el az iraki ellenzék nyílt támogatását, hogy az további kötelezettségeket róna az Egyesült Államokra. Az ellenzéki csoportok maguk is a titkos támogatásnak örülnének jobban, amiből nem tűnik ki egyértelműen, hogy Washington pénzeli tevékenységüket. A CIA 1991-ben, az Öböl-háborút követően támogatott már iraki ellenzéki tömörüléseket, a kongresszus pedig beleegyezett abba, hogy az Egyesült Államok humanitárius, illetve politikai támogatást nyújtson a kurdoknak és más, Irakon kívül tevékenykedő ellenzéki csoportoknak.