Vissza a tartalomjegyzékhez


NAGYÍTÓ
Vallási próbaper Moszkvában

Első ízben indított orosz bíróság pert egy vallási csoport ellen azóta, hogy tavaly az orosz parlament elfogadta az egyes felekezetek működését korlátozó törvényt. A Washington Post értesülése szerint a precedens értékű eljárással az állami felkérésre közreműködő pravoszláv egyházi szakértők a Jehova Tanúi nevű vallási csoportnak a fővárosból történő kitiltását szeretnék elérni.

HETEK-ÖSSZEÁLLÍTÁS

Amikor 1997-ben Borisz Jelcin is aláírta a vitatott törvénycikkelyt, az intézkedés a Nyugat heves tiltakozását váltotta ki. Megfigyelők szerint a most megindult eljárás ahhoz vezethet, hogy más külföldi egyházi szervezeteknek is hasonló törvényi korlátozásokra kell számítaniuk.
Sajátos módon a bíróság nem bűncselekmény gyanúja miatt, hanem elsősorban a vallási csoport tanításaira hivatkozva indította meg a pert. A vád azt kifogásolja, hogy a Jehova Tanúi kiadványai úgymond „vallási háborúságokat” gerjesztenek. A felperes orosz állam segítségére sietett az ortodox egyház is, s a bíróság jóváhagyta, hogy az állam képviseletében tanúként szakértőket állítson elő. A pravoszlávok alighanem személyes sérelmeik orvoslását is remélik az ügytől, hiszen a kilencvenes években az országba érkezett külföldi misszionáriusok jelentős számú hívőt vontak el tőlük. Az egyik megidézett ortodox szakértő, Alexander Dvorkin azt állítja, hogy a Jehova Tanúi és más külföldi misszionárius csoportok kihasználták a több évtizedes kommunista uralom során meggyengült orosz ortodoxok helyzetét a hívek elcsábítására. „Nem volt időnk a helyreállításra”, panaszkodott Dvorkin, aki azt is sérelmezi, hogy a jól pénzelt nyugati misszionáriusok az ortodoxokat megelőzve értek el olyan területeket, ahol ők még nem voltak képesek újra megteremteni a jelenlétüket.
A Jehova Tanúi ügyvédje, Galina Krilova szerint amennyiben a csoport vallási tanításait használják fel döntő bizonyítékként a perben, az precedenst teremthet a tekintetben, miként fogják értelmezni a jövőben a bíróságok az új törvényt. A Jehova Tanúi szóvivője, Jaroslavl Szivulszkij szerint „az intézkedés jogi szempontból teljesen abszurd”, de a külföldi misszionáriusokra nézve mindenképpen fenyegetést jelent. (Washington Post)