Vissza a tartalomjegyzékhez

HETEK-ÖSSZEÁLLÍTÁS
Mészárlás a koszovói hegyekben

A NATO mind határozottabban készül a bevetésre Szerbia ellen, miután két újabb koszovói mészárlásról érkezett hír az elmúlt héten. A mészárlást szemtanúk szerint a szerb biztonsági erők emberei hajtották végre brutális kegyetlenséggel. A NATO-illetékesek nem látják bizonyítékát annak a belgrádi állításnak, hogy a koszovói szerb haditevékenység megszűnt volna.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa csütörtökre azonnali találkozót hívott össze, miután hírét vette a koszovói albán lakosság körében elkövetett újabb tömegmészárlásnak. A gyilkosságok helyszíne a Pristinától nyugatra fekvő Golubovac falu volt, ahol múlt szombaton civil személyeket öltek meg a szerbek. Az eset minden valószínűség szerint megnöveli a Szlobodan Milosevics szerb vezetőre nehezedő nyomást, hogy csapatait visszafogja az erőszaktól.
A két, egymástól függetlenül végrehajtott mészárlásnak összesen mintegy harmincegy ember esett áldozatul. Az Egyesült Államok szerdán bejelentette, hogy előkészíti katonai erőit egy esetleges szerbiai beavatkozásra, ide értve a légitámadásra alkalmas eszközöket is. Nagy-Britannia, Ausztria és Olaszország elítélte az esetet, és azonnali vizsgálatot követelt.
Golubovacban a hétvégén tizenhat nő, gyermek és civil lakos esett áldozatul a brutalitásnak. A másik esetben tizenhárom, 18 és 50 év közötti férfit lőttek agyon a szerbek, miután megkínozták őket. A holttesteket eltemették, de a gyilkosságok helyszínén megmaradt vérfoltok alátámasztják a híreket. Szemtanúk szerint egy harminc fős, zöld és kék egyenruhát viselő szerb egység szállta meg a területet, akik összeterelték a férfiakat. Aki menekülni próbált, azt lelőtték. Egy másik esetben egy nő mesélte el, hogy férjét az erdőben halálra égették a szerbek, akik a támadások ellen az erdőkbe húzódott, védtelen civil lakosságot tizedelik. A mészárlások a belgrádi hatalom elleni, albán etnikai felkelés utóbbi hét hónapjának legvéresebb atrocitásai voltak.
Szerb források tagadják a szerb rendőrség felelősségét, azt állítva, hogy a szerb biztonsági erők maguk is a nemzetközi médiából értesültek az eseményekről.
Sadako Ogata, az ENSZ menekültügyi főbiztosa szerdán politikai megoldást sürgetett a válság megoldására. „Meg kell fékezni az erőszak alkalmazását Koszovóban” - mondta Ogata Genfben. - „Ami itt folyik, az mindennapos, széles körben elterjedt terrorizmus.”
Az orosz Duma elnöke, Gennagyij Szeleznyov szerdán este arra hívta fel a figyelmet, hogy egy légitámadás biztosan nem maradna megtorlatlanul a jugoszláv hadsereg részéről. Szeleznyov figyelmeztetett, hogy egy Jugoszlávia elleni NATO-támadás kiprovokálná a NATO és Oroszország közötti megállapodás megszegését. Oroszország és a NATO között hamarosan esedékessé válik a hagyományos fegyverekről 1990-ben megszületett egyezmény megújítása. Az egyezményt annak idején a NATO 16 tagja és a Varsói Szerződés 14 tagja írta alá.