Vissza a tartalomjegyzékhez

SCHMIDT BARNA
Németország új arca

„Németország nem változik meg alapjaiban a választás után, de modernebb és társadalmilag igazságosabb lesz” - ígéri Gerhard Schröder, aki a konzervatív választókat is meg szeretné győzni arról, hogy a „stabilitás horgonyaként” emlegetett Helmut Kohl 16 évig tartó kormányzása után minden rendben megy tovább - csak egy kicsit jobban. A hatalomváltás egyben a háború utáni nemzedék generációváltását is jelenti, akik azt állították: a „bonni vének” nem képesek megfelelő választ adni a 21. század kihívásaira. Schröder diadala nyomán Németországot Willy Brandt és Helmut Schmidt után ismét szociáldemokrata kancellár vezeti. Az ország története során első ízben fordult elő az, hogy a kihívó választás útján aratott diadalt a hivatalban lévő kancellár fölött.


Gerhard Schröder első külföldi útja Párizsba vezetett. Szembenéznek az új kihívásokkal     Fotó: MTI

Ráadásul nem is akármekkora különbséggel: míg a szocdemek a voksok 40,9 százalékát gyűjtötték be, a Kohl vezette CDU/CSU-nak csak a szavazatok 35,1 százaléka jutott. Bár a hat százalékos előny csekélynek tűnik: Németországban ez mégis földcsuszamlásszerű győzelmet jelent. Általános megkönynyebbülésre egyetlen szélsőjobboldali párt sem került be a Bundestagba. A nagyfokú érdeklődést jelzi az a tény, hogy a majdnem 61 millió jogosult közül csaknem 50 millióan mentek el szavazni, ami több, mint 82 százalékos részvételi arányt jelent. Ilyen aktivitásra az 1990-ben történt újraegyesítés óta nem volt példa az országban. Oscar Lafontaine, SPD pártelnök - aki vasárnap ötezer ember előtt kéz a kézben ünnepelt az új kancellárral - a győzelem után egy új politika kezdetét jelentette be.
A Gregor Gysi vezette PDS számára is jelentős áttörést jelentettek a választások: ki tudtak lépni a „keleti karanténból” azáltal, hogy a nyugati tartományokban összesítve egy százalék fölötti szavazatmennyiséget szereztek, továbbá öt tartományi listán is mandátumhoz jutottak. Az elkövetkezendő négy esztendő során tehát komolyabban hallathatják hangjukat a kommunista utódok. Megszerzett 35 mandátumuk már frakció alakításához is elegendő. Gysi elmondta, hogy pártja egy vörös-zöld kormánykoalció létrejötte esetén baloldali ellenzékként kván tevékenykedni.
A nagy vesztes, Helmut Kohl magára vállalta a felelősséget a vereségért, és bejelentette, hogy leköszön pártelnöki tisztségéből. Utódja valósznűleg Wolfgang Schuble, jelenlegi frakcióvezető lesz.
A sokak által előre biztosnak vett szocdem-győzelem Schröder szerint három fő dolognak köszönhető: realisztikus programjuknak, a párt rendkvüli egységének, valamint saját személyének. Az igazsághoz azonban hozzá kell tenni, hogy a sikerben oroszlánrésze van Lafontaine-nek, aki egységestette a pártot, megteremtve ezzel a hétvégi eredmény biztos alapját. A csúcsrajutáshoz nagy mértékben hozzájárult az egykori keletnémet választók tömeges elfordulása is a CDU-tól. Néhány szászországi és türingiai körzet kivételével az uniópárt minden más keletnémet területen vereséget szenvedett. Ezzel szemben az SPD jelentősen megerősödött a keleti tartományokban. Megfigyelők szerint ez azzal magyarázható, hogy a választópolgárok többsége számára rendkvül vonzónak tűnt a szociáldemokraták programjában oly sokat hangoztatott megoldás az ország legégetőbb gondjára - a négymillió embert érintő munkanélküliségre. Sokan úgy érezték: a fiatalabb, lendületesebb Schröder könnyebben megtalálja majd a problémák ellenszerét. Az új kancellár kijelentette, hogy legfontosabbnak a gazdasági stabilitást és fejlődést, a belbiztonságot valamint a külpolitikai folytonosságot tartja.
Természetesen a jövőbeni parlamenti koalícióra vonatkozó elképzeléseiket sem rejtették véka alá a győztesek. A párt hétfői sajtóértekezletén bejelentették, hogy megbízott képviselőik Lafontaine vezetésével még pénteken tárgyalásokat kezdenek a Zöldek delegációjával egy közös kormány megalakítása céljából. Hozzátették azonban, hogy a koalícióval kapcsolatos kérdéseket nyugodtan, kapkodás nélkül tárgyalja majd meg az SPD.
A kormányprogram kidolgozását nem szabad elsietni - figyelmeztetett a választások győztese. A körvonalazódó vörös-zöld koalíció több okból is valószínűnek látszik. Mindenekelőtt a két pártnak együtt 345 képviselője lenne, ami elegendő 21 mandátumos többséget biztosít nekik a másik három párttal szemben.