Vissza a tartalomjegyzékhez

HAJDÚ SÁNDOR
Arról van szó: lesz-e jövőre kenyér
Interjú Karsai József battonyai gazdajegyzővel

A mezőgazdaságból élők két szekértáborba kerültek a búzaválság miatt. Legalábbis az ország közvéleménye számára ez látható. A búzakérdés lassan politikai kérdéssé változott. A kormányzati oldalról a földművelésügyi miniszter hangsúlyozza: a válságot megoldották. Ugyanakkor Karsai József battonyai gazdajegyző másként látja az intézkedéseket: továbbra is válságról beszél. Az a Karsai József agrármérnök, aki határozottan állítja: kisgazda családban született, s ebből adódóan minden idegszálával kötődik a földhöz. Azaz „igazi” kisgazda.


Karsai József gazdajegyző. 46 éve Fradi szurkoló    Fotó: MTI

- Gazdajegyző úr, hogyan tudná összefoglalni röviden a gabonaválság kérdését?
- Ott, ahol a közel 2,5 millió tonna értékesítésre váró gabonából mindössze 160 ezer tonnát sikerült eladni, ahol tele vannak a magtárak az intervenciós felvásárlásra beszállított búzával, ott rendkívüli a helyzet, és nincs semmilyen megoldás. A raktáraknak már rég üresnek kellene lenniük, várván a kukoricát. Ahol a gazdák 14 hónapja a gabonából egyetlen forint bevételt sem tudtak produkálni, ott rendkívüli a helyzet.
- Az ország közvéleménye előtt egyre inkább politikai kérdéssé válik a gabonakérdés, amelyben Torgyán József csap össze a „levitézlett téeszvezérekkel”. Valóban politikai síkra helyeződött át a kérdés megoldása?
- Én nem így gondolom. Politikai kérdést az csinál belőle, aki komoly gazdasági érvekre nem tud, csak hangzatos politikai fordulatokkal válaszolni.
- Az előző kormány alatt a Metésznek nem tetszett a mezőgazdaság kezelése. Most úgy tűnik, Önöknek nem tetszik a kormány mezőgazdasági koncepciója. A Metész a politikai pártok áldozatává vált, vezetői közül több országgyűlési képviselő lett. Vajon Önökre is ez vár?
- A mi sorsunk egyáltalán nem ez, nekem nincsenek politikai ambícióim. Annak a tárgyalóbizottságnak, amelynek tagja vagyok, egyetlen tagja sem dédelget ilyen álmokat. A termelők széles rétegeit képviselik. Mi nem szerveződtünk semmilyen érdekvédelmi szövetséggé, a jelenleg kialakult helyzet sodort bennünket egymás mellé. Ismétlem, gazdasági kérdésről van szó, ami a vidéket romba döntheti, és az országot súlyos gazdasági válságba sodorhatja. Arról van szó, hogy lesz-e jövőre kenyér vagy sem. Ha nem jutunk rövid időn belül dűlőre, értse meg, nem lesz, aki vessen, mivel nem jutnak a pénzükhöz a gazdák.
- Önök mégis a demonstráció mellett döntöttek, ami talán egy egész ország ellenszenvét fogja kiváltani.
- Nézze, a demonstráció, az utakra vonulás akkor kerül bevetésre, mikor az észérvek kifogynak, és mindig politikai frázisokat kapunk kérdéseinkre.
- Önök azt mondták, hogy kizárólag Orbán Viktor miniszterelnökkel hajlandóak tárgyalni. Ezek szerint a miniszterelnök úr reagált a kérésükre?
- Természetes, hogy reagált, hisz ebben a helyzetben - a koalíciós szerződés értelmében - a földművelésügyi minisztert bízta meg a tárgyalásokkal. Miután vele nem igazán sikerültek a tárgyalások, szóba kell állnia velünk, hacsak nem akar koalíciós feszültséget. De ismétlem, mi nem politikai feszültséget akarunk kelteni, erre nincs idő, mi a gabonát akarjuk értékesíteni, az árából pedig vetni akarunk.
- Torgyán József az évtized gabonaüzletének nevezte azt a 600 ezer tonna euro-búza, illetve 50 ezer tonna liszt felvásárlását, amit a Fantázia kft. kezd el a jövő hét folyamán. Hallhatnánk a véleményét?
- Nézze, én harminc éve látom a gabonapiacot, sok kereskedővel nagyon jóban vagyok. Tisztában vagyok azzal, hogy 600 ezer tonnának pusztán a vagonokba való berakásához 3 milliárd forintra van szükség, és rögtön ki kell fizetni az áfát. Ha pedig Oroszországban eltűnnek ezek a vagonok, ki fog minket kifizetni? Bocsánat, ez egy olyan kft.-é, amely nem is folytatott gabonakereskedelmet sohasem, azt se tudja, mi fán terem az. 1995-ben utoljára ez egy olajimportot bonyolító cégként volt bejelentve. Ön szerint ki meri vállalni ezért a felelősséget?
- Karsai úr! Úgy tudom, hogy Ön Fradi-szurkoló.
- 46 éve szurkolok a Fradinak, tudják ezt rólam Velencétől Battonyáig.
- Ne haragudjon, most mégis a fradistáknak nem tetszik, amit csinál. Meg akarják világosítani az elméjét, hogy „ne szórakozzon” Torgyán Józseffel. Botyánszki György nyílt levélben szólította fel: hagyjon föl a nemzeti érzelmű emberek becsmérlésével.
- Nem becsméreltem soha senkit, az elmém világos. 43 találmányom van. Szerintem nem az a fradista, aki ebből politikai tőkét akar kovácsolni, hanem akiben zöld-fehér szív dobog.


Meglepő levelet juttatott el az Országos Sajtószolgálatnak az FTC Békés Megyei Baráti Köre Botyánszki György elnök és Somogyi Imre alelnök jegyzésében. Levelüket az alábbiakban szó szerint közöljük:

1) Amennyiben dr. Karsai József, a dúsgazdag battonyai gazdajegyző továbbra sem „nyugszik”, és méltánytalanul „támadja” dr. Torgyán Józsefet, az FTC elnökét, akkor az FTC BM Baráti Kör Bizottsága elmegy Battonyára „elmemegvilágító” elbeszélgetésre dr. Karsaihoz, és jobb belátásra próbálja bírni.
2) Megkérik: hagyja abba nép- és nemzetellenes cselekedetét, ne ássa alá az új kormány működését.
Torgyán József nevét csak dicsérőleg vegye a szájára.
Remélik, sikerül megyőzni ezt az embert.
Teszik ezt azzal az igaz hittel, hogy az FTC a honszeretők őserejeként köteles a haza érdekében fellépni.

Botyánszki György, a Ferencváros Baráti Körének Békés megyei elnöke lapunk kérdésére elmondta: nem kíván beleszólni a mezőgazdaságba. Ő már régen felhagyott a politikával, kiábrándult belőle. A levéllel az volt a célja, hogy Torgyán József védelmére keljen, akit régi ismerősének nevez.