Vissza a tartalomjegyzékhez


APRÓPÉNZ

Surányi - lassulhat a gazdasági növekedés

Az elkövetkezendő 12-18 hónapban számítani lehet arra, hogy a magyar gazdaság növekedése lassul, de nem lehet elvetni az idei évi 5 százalék feletti bruttó hazai termék-növekedés (GDP) lehetőségét sem. A Magyar Nemzeti Bank elnöke kifejtette: a hosszú távú gazdasági fejlődéshez továbbra is fenn kell tartani a szigorú monetáris politikát, és a költségvetésben is szükség lehet bevethető tartalékok elkülönítésére. A legfontosabb, hogy az infláció csökkenő trendje fennmaradjon, és ha ehhez a kamatpolitikai eszközök nem elegendők, akkor költségvetési szigorításokat is alkalmazni kell. (MTI)


Rubin a világtrendről

Az amerikai pénzügyminiszter szerint a jelenlegi gazdasági válság nem oldható meg az érintett gazdag és szegény országok valamint a befektetők együttes erőfeszítései nélkül. Rubin úgy vélekedett, hogy a Nemzetközi Valutaalapnak is felül kell vizsgálnia tevékenységét. Egyidejűleg Japánt a belső növekedés ösztönzésére és bankrendszere reformjára szólította fel. (MTI)


A Vatikán javaslata

Az adósságkövetelések jelentősebb csökkentését, esetleg az adósságok teljes eltörlését javasolja a Vatikán, az IMF és a Világbank közgyűlése résztvevőinek. Az AFP szerint ezt a kérést a 2000. évről szóló apostoli levelében II. János Pál fogalmazta meg. A Vatikán képviselője emlékeztetett arra, hogy az eladósodott szegény országok felé a nemzetközi pénzügyi közösség segítő kezdeményezéssel élt, most ehhez a kezdeményezéshez a gazdag országoknak komoly támogatást kellene adnia, méghozzá a legszélesebb síkon, a lehető leggyorsabban és a legrugalmasabb módon. (IMF)


Németek a választásról

A német vállalkozók többsége kedvezőtlenül ítéli meg a választások nyomán bekövetkező kormányváltást. Mint egy csütörtökön közzétett gyorsfelmérésből kitűnik, a piros-zöld kormányból nem nézik ki, hogy képes lesz megbirkózni az előtte álló feladatokkal. A gazdaság elsősorban az adórendszer reformján és a munkaerőpiac felélesztésén fogja lemérni az új kormány hatékonyságát - derül ki a felmérésből. A vállalkozók leginkább az FDP (hamvába holt) adóreformját támogatták (50 százalékuk erre szavazott), nem sokkal maradt le mögötte a CDU elképzelése, míg a legkevésbé népszerűnek az SPD adóreform-terve bizonyult (8 százalékos tetszési indexszel). (MTI)