Vissza a tartalomjegyzékhez

RUFF GABRIELLA
Nem szivárognak a Phare-pénzek

Brüsszelben megdöbbenést, itthon felháborodást váltott ki a héten felröppent hír, mely szerint a Magyarországnak 1995-ben felajánlott PHARE-támogatás közel 37 százaléka, 34 millió ECU (8,6 milliárd forint) felhasználatlan maradhat. A hírnek van azonban jó oldala is, mégpedig az, hogy nem igaz. Pontosabban, „csak” 2-2,5 millió elveszett, vagy inkább veszni hagyott uniós támogatásról van szó.

Boros Imre, a Phare-pénzeket felügyelő tárca nélküli miniszter szerdán elmondta, hogy valóban van lemaradás a segélyek átutalásában. A kérdés azért merült fel, mert a pénzek lehívására 3 éves időszak áll rendelkezésre, így az 1995-ös támogatások idén december 31-ig lehívhatók. Az 1996-ban felajánlott segélynek 25-30, a tavalyinak 10 százaléka van már szerződéssel lekötve, az idei 87 millió pedig még teljesen érintetlen. Ez mintegy 200 millió ECU-re rúgó, még felhasználható összeget jelent.
A támogatásokra konkrét nemzeti projektekkel lehet pályázni, amelyekre a minisztériumok tendereket írnak ki. Részben ez a mechanizmus ad magyarázatot a késedelmekre. A rendszer alulról építkezik, a piaci oldalról felmért igények konkrét megvalósításához nyújt vissza nem térítendő támogatást. Ennek a projekt-orientált szemléletnek azonban nincsenek itthon hagyományai, ezért a pénzek jövőbeli jobb koordinálásának érdekében - főleg vidéken - külföldi szakértők bevonását tervezik. Az átutalt összeghez a megállapodás szerint a magyar kormánynak is hozzá kell tennie a maga részét, ami a három éves eltolódás miatt szintén problémát jelentett. Ennek megoldását és egyszerűsítését szolgálja majd a jövő évi költségvetés különálló Phare-finanszírozási sora. Brüsszeli javaslatra létre fog jönni a pénzeket szétosztó Nemzeti Alap, amely a kincstár keretén belül kezeli majd az EU-ból érkező segélyeket.
Boros Imre kiemelte, hogy a jövőben nagyobb szerephez jutnak majd a régiók, mivel az Unió alapvetően ilyen egységekben, és nem megyékben gondolkodik, ezért az egyes projektek finanszírozását is ilyen szinten kellene koordinálni.