Vissza a tartalomjegyzékhez

DEBRECZENY RÉKA
Lesz fizetés

Elkészült az orosz válságkezelő program, ami a kormányelnökség jóváhagyása után, október 8-án kerülhet majd a kormány elé. A kommunista Jurij Maszljukov első miniszterelnök-helyettes irányítása alatt készült programtervezet fő elemei a bankrendszer szanálása, a bér- és nyugdíjhátralékok novemberig történő kifizetése, a deviza- és az export-import-műveletek fokozott állami ellenőrzése. A lakossági dollárforgalmat valószínűleg komoly korlátozások fogják érni: több százezer pénzváltóhely fog megszűnni, és a polgároknak nem lesz lehetőségük külföldi pénznemben őrizni megtakarításaikat. Külföldi utazásaik során az orosz polgárok maximum 500 dollárnyi készpénzt vihetnek majd magukkal. Több nagyobb bank állami irányítás alá kerül, és a többi pénzintézet is csak 20 millió ECU alaptőke megléte esetén működhet.

A pesszimista hangulatú Kommerszant Daily szerint a Maszljukov-program megvalósítása 100 milliárd rubelbe kerül (kb. 6 milliárd dollár), miközben az egész oroszországi rubeltömeg 166 milliárdot tesz ki. A moszkvai lakosok még nem tudják pontosan, mi várható a programtól, de abban biztosak, hogy a kormány nem fogja tudni kifizetni a bérüket. Bár a Kommerszant szerint az oroszok lelke már hozzáedződött az állandó „meglopottsághoz”, sokan nem képesek felülkerekedni a depresszión. Nehéz helyzetben vannak a kórházak, ahova a betegnek magának kell vinnie az ágyneműt, étkészletet és az orvosságot. „Egy ismerős néninek az orvos múltkor azt válaszolta: Én is tudom, hogy meg fog vakulni, de nincs pénz a műtétre. ”- mesélte lapunknak egy moszkvai lakos. Viszonylag jobb helyzetben vannak a katonák, akiknek a kormány kéthavi hátralékot már kifizetett. „Már csak” 8 millió rubellel, azaz 500 millió dollárral tartozik a kormány a hadseregnek! Sokan, főként középosztálybeliek szívesen elköltöznének az országból.
Mostanában nem megy jól az orosz honatyák sora sem. Szeptemberi fizetésüket ugyanis már nem kapták meg. Az orosz törvényhozás alsóháza a Legfelsőbb Bíróságnál tervezi feljelenteni Mihail Zadornov pénzügyminisztert, mivel a Dumának minden pénze elfogyott. Az alsóház már 149 millió rubellel tartozik különböző cégeknek. „Géppapír sem maradt már, így a képviselői interpellációkat sem tudják kinyomtatni, kénytelenek azokat kézzel írottan felolvasni.”- panaszkodott csütörtökön Gennagyij Szeleznyov, az alsóház elnöke. Szeleznyov állítólag már két héttel ezelőtt tájékoztatta Jevgenyij Primakov kormányfőt a törvényhozás kétségbeejtő pénzügyi helyzetéről, de azóta sem történt semmi. Az adósságok miatt a Duma távfűtő rendszerét is lepecsételték - figyelmeztetett Nyikolaj Trosin, az Állami Duma apparátusának vezetője.
Különböző városokból érkező orosz tudósok szerdán elblokádolták a Moszkvába vezető autóutakat. Az idős, görnyedt hátú kutatók fizetési hátralékuk kifizetését és Jelcin elnök lemondását követelték. Moszkvában ezt az Október 7-i tiltakozó akció főpróbájaként tartják számon, ahol a kommunisták és a szakszervezetek arra számítanak, hogy milliókat sikerül majd az utcára vezérelni Jelcin lemondását követelve.