Vissza a tartalomjegyzékhez

DR. PÖLÖS ENDRE
Ma én, holnap más

A tömegesen elszaporodott parlagfű (Ambrosia elatior), illetve az általa okozott allergiás megbetegedés ma már tízezreket, százezreket érint hazánkban.

A parlagfű agresszív terjedésének oka, hogy egy-egy tő több ezer magot terem, amiből több száz utódnövény is kikelhet a következő évben. A gyomnövény előfordulására számíthatunk - úgy homok, mint kötött talajon - utak mentén, parlagokon, kertekben, gyümölcsösökben, házak körül, töltéseken, feltört legelőkön. Az allergiás megbetegedést a növény pollenje (virágpor) okozza. A pollenallergia háromféle formában jelentkezhet:
- pollen okozta asztman,
- szezonális allergia, allergiás nátha (szénanátha),
- szezonális allergiás kötőhártya-gyulladás.
E betegségek legfőbb kiváltója a parlagfű, amely júliustól október végéig virágzik. Egyetlen parlagfű képes 9 milliárd virágszemet is termelni, és így évente akár több ezer tonna kerül a levegőbe. A parlagfű mellett - többek között - az üröm, a libatopfélék pollenje is felelős a betegségek kialakulásáért.
Az Európai Unió megbízásából - a belga székhelyű UCB Institute of Allergy szervezésében 1997 tavaszán - elkészült az Európai Allergia Fehér Könyv.
Ez a dokumentum is hangsúlyozza, hogy az allergiás betegség csak összefogással oldható meg.
Városunkban 1997 nyarán - a kecskeméti Hit Gyülekezete kezdeményezésére - a Mérnöki és Környezetgazdálkodási Iroda felvállalta, hogy a parlagfű elleni védekezést 1998-ban megszervezi.
A sajtó és a városi rádió segítségével a felhívás nem maradt eredménytelen: általános és középiskolák, felsőfokú intézmények kapcsolódtak az irtási munkálatokhoz.
A kecskeméti Hit Gyülekezete 1998 nyarán a mechanikai irtáson kívül a RÓNA-BIO Kutató Fejlesztő Szolgáltató Bt. szabadalmának alkalmazásával vegyszeres kísérletet állított be a Margaréta Szociális Otthon melletti területen.
Az eredmények azt mutatják, hogy a jövőben a kaszálási munkákat ki lehet egészíteni egy olcsó, környezetkímélő vegyszeres irtási móddal.
A jövőben mozgósítani kell mindazokat, akiknek már van, és akiknek még nincs a családjában ALLERGIÁS BETEG!
(a szerző egyetemi tanár, gyombiológus)