Vissza a tartalomjegyzékhez

HETEK-ÖSSZEÁLLÍTÁS
Mozgott a föld Dél-Alföldön

Több évtizede nem tapasztalt erejű földrengés rázta meg szerda hajnalban Jugoszlávia több részét: az éjfél után húsz perccel bekövetkezett, a Mercalli-skála szerint 8-as (a Richter-skála szerint 5,4-es) fokozatú rengés személyi sérülést nem okozott, s csak kisebb anyagi károk keletkeztek. A földlökéseket érezni lehetett egész Szerbia-szerte, a rengés erejére jellemző, hogy azt Magyarország több településén is észlelték.

Magyarországon is több településen észlelték a földmozgást. Bajai megfigyelések szerint mozogtak a csillárok, elmozdultak az ágyak. Békéscsabán csak a Lencsési-lakótelep tízemeleteseiben észlelték a földmozgásokat, többen ennek hatására kiszaladtak az utcára. Szegeden összesen körülbelül 20 álmából felriadt személy hívta fel a tűzoltókat illetve a rendőröket negyed kettőkor a földrengést követően. A telefonálók többségének első kérdése az volt: vajon ki kell-e menniük a házból. Bár meg kellett nyugtatni a lakosságot, pánikhangulatot nem tapasztaltak az ügyeleteken. A rendőröknek és a tűzoltóknak egyetlen helyre sem kellett kivonulniuk, mivel anyagi kár és személyi sérülés nem történt sehol, csupán a csillárok, lámpák, és a bútorok mozogtak néhány helyen, különösen a belvárosban és a lakótelepeken.
Tóth László, a budapesti Földrengésjelző Obszervatórium ügyeletese a Heteknek elmondta: 4-es erősségű földmozgást a szabadban már nem lehet érezni. A földrengések előrejelzésére nincs lehetőségük, csak a múltbeli adatok, tapasztalatok alapján tudják meghatározni, hogy egy területen milyen gyakorisággal fordulhat elő földrengés, de ezt előre nem tudják megmondani.
A szakember elmondta, hogy a békési-medencében sokkal gyakrabban (6-10 évenként) fordul elő földmozgás, mint Debrecen környékén. Magyarországon: a leghevesebb (9-es fokozatú) földrengés Komáromban pusztított 1763-ban, mikoris 279 ház dőlt romba, 785 erősen megrongálódott, és 63 ember halt meg, illetve 102-en megsebesültek. Ebben az évszázadban 1911-ben Kecskeméten, 1956-ban pedig Dunaharasztiban pusztított nagyobb erejű földrengés. A szakembertől megtudhattuk azt is, hogy a földrengések erősségének mérésére többféle skálát szerkesztettek. A Richter-skála a rengéskor felszabaduló energia műszeres meghatározásán alapszik, a rezgés amplitúdójának ismertetésére szolgál. Minden fokozata tízszer nagyobb energiát jelent az előzőnél. A Mercalli-Sieberg-skálaval a földrengés okozta érzetet mérik. Magyarországon két törésvonal húzódik. Az egyik Dunaharasztitól északnyugati irányban, Peremarton és Berhida felé, a másik a Balaton-felvidéken.
Farkas Tamás, a Lakásszövetkezetek Országos Szövetségének munkatársa kérdésünkre kifejtette: a panel szerkezetű házak a Richter-skála szerinti 6-8 közötti erősségű földrengést is elviselnek. Statikai felépítésük és a kötési módok rugalmassága miatt ilyen tág a határ. Földrengés szempontjából a hagyományos, vagy tégla építésű épületek sokkal sérülékenyebbek. Már 3-as erősségű rezgésnél is megsérülhetnek. Természetesen több szempont is befolyásolja - az alapozástól kezdve, a talajviszonyokon át a koszorúelemekig -, hogy mennyire érzékeny egy épület a földmozgásokra. Sok esetben a földmozgást az ember nem is érzékeli, csak azt látja, hogy megrepedtek a falak.