Vissza a tartalomjegyzékhez

SZLAZSÁNSZKY FERENC
Vihar a Grasham körül

Nyolc éve húzódik a Roosevelt téri Grasham-palota értékesítésének ügye. Az V. kerületi önkormányzat 1991 óta próbálja eladni az egykor gyönyörű, ám mára szinte romhalmazzá vált épületet. Akkor előszerződést is kötöttek az Oberoi nevű céggel, a jogszabályváltozások miatt azonban nem jött létre a megállapodás. 1997-ben jelentkezett az Oberoi jogutódja, és tudatta vételi szándékát, valamint azt, hogy a szerződéskötés elmaradása esetén beperli az önkormányzatot.

Dr. Steiner Pál, az önkormányzat jogi bizottságának elnöke a Heteknek elmondta: véleményt kértek egy ügyvédi irodától egy esetleges per következményeiről. A szakértők szerint ebben az esetben egy nemzetközi bíróság akár 800 millió forint kártérítésre is ítélheti az önkormányzatot. Ezért döntöttek úgy, hogy az 1991-es szerződéstervezet átdolgozásával folytatják a Grasham-palota értékesítéséről szóló tárgyalásokat.
Mindehhez azonban önkormányzati döntésre volt szükség, ezért szerdán összehívták a képviselőtestületet. A nyilvánosnak induló ülés majdnem botrányba fulladt, mert a palota eladása ellen tüntető Magyar Polgári Szövetség és az „Egyesület a Belváros Jövőjéért” nevű civil szervezet néhány tagja kis híján összeverekedett az épület lakóival. A két szevezet ugyanis tiltakozik az eladás ellen, míg a lakók egyhangú örömmel nyugtáznák a ház eladását, mert a kártalanításként kapott összegből új lakásokba költözhetnének.
A tiltakozók több dolgot gyanúsnak találnak a szerződéstervezet körül: Például azt, miért egy Cipruson bejegyzett cégnek kívánják eladni a palotát, miért nem hagyják az októberben megválasztandó új testületre az aláírást. Az ellenzők azt sem látják biztosítottnak, hogy a nevezett cég ki is fizeti a vételárat. Dr. Steiner Pál ezzel szemben úgy véli, az önkormányzat jó üzletet köt: apportként viszik be az épületet egy vállalkozásba, amely luxushotellé alakítja a házat. A tervezett beruházás 80 millió dollárba kerül, és mivel a palotát nem lehet elvinni a jelenlegi helyéről, kicsi a valószínűsége annak, hogy kár éri az önkormányzatot. Steiner szerint a tervet ellenző Polgári Szövetség egyetlen szakmai érvet sem tudott felhozni tiltakozása alátámasztására. Az ügyben mégsem született döntés, mert a Polgári Szövetség obstrukcióval meghiúsította a szavazást.