Vissza a tartalomjegyzékhez

MUNKATÁRSUNKTÓL
A miniszter elismeri: találkozhatott a bombagyárossal

A nemzetbiztonsági bizottság álláspontja szerint tisztázódott Pintér Sándor belügyminiszter úgynevezett Clodo- és Boros-ügye. Mindez Pintér Sándor és Györgyi Kálmán, legfőbb ügyész meghallgatása után hangzott el. Keleti György, a grémium elnöke szerint ha újabb adatok merülnének fel, a testület újra áttekintheti a helyzetet.


Pintér Sándor belügyminiszter és Keleti György, a Nemzetbiztonsági Bizottság elnöke. Ki mit tud?   Fotó: Vörös Sz.

Mint előző lapszámunkban beszámoltunk róla, több olyan információ látott napvilágot, melyek szerint Pintér Sándor kapcsolatban állt alvilági személyekkel. Az ezt állítók két - nyilvánosságra nem hozott, de részleteiben kiszivárogtatott - videofelvételre hivatkoznak. Az egyiken Boros Tamás, az a vállalkozó, akit májusban az Aranykéz utcában felrobbantottak, nyilatkozik még 1996-ban a rendőrségen. Lapértesülések szerint ezen a felvételen az hangzik el, hogy Pintér Sándor 1996 novemberében eltüntette a bűnjelet - nevezetesen egy pisztolyt - a Lakatos Csaba ellen, az ügetőn elkövetett merénylet-kísérletnél. Az ügyet bonyolította az is, hogy az elmúlt napokban valakik elküldtek- miután Pintér tagadta, hogy a helyszínen járt- egy rendőrségi jegyzőkönyvet a sajtónak, melyet a Lakatos Csaba elleni merényletnél vettek fel. Ebben az szerepel: Pintér ott volt a helyszínelésnél. A másik videofelvételen pedig az idén júniusban leleplezett „pilisszentlászlói bombagyáros” Dietmar Clodo felesége beszél arról, hogy férje többször találkozott - az akkor már leváltott, vállalkozóként tevékenykedő - Pintér Sándorral.
Keleti György, a nemzetbiztonsági bizottság elnöke kifejtette: a megszellôztetett jegyzôkönyv hiteles. Ellenben pontatlanságokat is tartalmaz, miszerint a készítés dátuma nem felel meg a valóságnak. Egyébként a jegyzőkönyv nem a gyilkossági kísérlet helyszínén, hanem egy attól néhány kilométerre levő helyen készült. Itt két férfit tartoztattak fel a rendőrök, de nem a merénylet eszközéül szolgáló fegyvert találták meg náluk. ( Boros Tamás videovallomása szerint ők voltak az elkövetők.) Keleti elmondta: Pintér a bizottság előtti meghallgatáson nem emlékezett pontosan, hogy ott volt-e a jegyzőkönyv felvételénél. Azzal érvelt, hogy akkoriban naponta vett részt hasonló intézkedésekben, igy nem tudja korrekt módon felidézni, hol és mikor történt a jegyzőkönyv felvétele.
Pintér Sándor belügyminiszter Clodóné vallomásával kapcsolatban leszögezte: nem zárható ki teljes bizonyossággal, hogy találkozhatott Dietmar Clodóval. Mint mondta: a bizottság előtt levetített videovallomás megtekintése után vált számára világossá, hogy egy magánházban tartott üzleti tárgyaláson az üdítôt felszolgáló nô Clodo felesége volt. Ez egy biztonsági cég termékbemutatóján történt. A céget viszont nem tartotta megnyugtatónak, igy nem is kötött üzletet velük. Keleti György elmondta: a bizottság a megnyugtató információk ismeretében lezártnak tekinti a „Pintér-ügyet”.