Vissza a tartalomjegyzékhez


Civil Iroda: lenni vagy nem lenni

A civil szféra fontosságának elismerését jelzi, hogy az Országgyűlés idén létrehozta a Társadalmi Szervezetek Bizottságát. Ezzel egyidejűleg azonban megszűnt a közismert Civil Iroda. Az átszervezés racionálisnak tűnt, ám mind a civil szervezetek, mind az újonnan alakult bizottság elégedetlenek: szeretnék, ha a Civil Iroda újra működhetne.
A parlament elnöki titkársága mellett működő Országos Civil Iroda, mely a civil szervezeteknek nyújtott segítséget az országgyűlés munkájába való betekintésre, a korábbi kormány távozásakor „felszámolódott” - tudta meg lapunk az Állampolgári Tájékoztató Iroda munkatársától, Bagi Ibolyától.
A sokat keresett szervezet megszüntetésének indokairól azonban a Tájékoztató Irodát sem tájékoztatták. A civil szervezeteknek tehát maguknak kell kideríteniük, hogy ezentúl kihez fordulhatnak. Ám a látszat ellenére nem vált bonyolultabbá a törvényhozás és a civil szféra kapcsolattartása - állítja Gyarmati László, parlament elnökének titkára, akitől megtudtuk, hogy a Civil Iroda szerepét a parlament állandó bizottsága, a Társadalmi Szervezetek Bizottsága vette át. Gyarmati szerint ezzel egyszerűbb, és magasabb szintű együttműködésre lesz lehetőség. Az újonnan felállított bizottság elnöke Bognár László (MIÉP) azonban túl soknak találja a reá háruló feladatokat, ezért a házelnöknél kezdeményezi a Civil Iroda újbóli felállítását. (Hetek)