Vissza a tartalomjegyzékhez


A nyakkendő horvát származása

A férfiak nemzetközileg elfogadott nyakkendőviselete horvátországi eredetű - állítja a HINA horvát hírügynökség. Eredete már nevéből is kiderült, amely horvátul kravata, franciául cravate, németül pedig Krawatte.
A nyakkendő ma már több nyelven hozzáférhető horvát története szerint a XVI. századi horvát katonák festői kendőt viseltek a nyakukban. Amikor ezek a katonák a harmincéves háború során megérkeztek Franciaországba, a kendőt nyomban észrevették a párizsiak, és elkezdték hordani, mégpedig horvát módra, „á la croate” megkötve. Így lépett be a horvát nyakkendő először az európai városok divatjába, hogy azután meghódítsa a földrészt, majd az egész világot, s a kultúra, a jó ízlés és a személyiség jelképévé váljon.
Mindezt annak kapcsán adta közre a horvát hírügynökség, hogy a nyakkendőket és sálakat gyártó Croata cég, amelynek tulajdonosa a Potomac vállalat, immár a világ minden táján kínálja boltjaiban különleges termékeit, kivéve egyelőre Afrikát, de már ott is folytat tárgyalásokat.
A cég legújabb kollekciójának eszméje, hogy a viseletet az eddiginél szorosabban kösse eredetéhez, ezért a horvát kulturális örökség motívumaival díszíti, s egyes darabjain egyebek között az egykor Horvátországban használatos glagolita írás, egy bronzkori agyagfigura ábrázolása, továbbá a horvát kultúra és történelem más motívumai láthatók. (MTI)