Vissza a tartalomjegyzékhez


A legöregebb ember

Egy „nagy valószínűséggel” 125 esztendős afrikai aszszony lehet a Föld legöregebb embere. A Wote kenyai faluban élő Kakuvi Muamba az 1873-es év „egy közelebbről nem ismert napján” született - jelentették szerdán a Daily Nation című lapra hivatkozva a hírügynökségek.
A matuzsálem születési évét még jóval Kenya függetlenné válása előtt jegyezte fel az akkori brit gyarmati hatóság. A dátum valódisága mellett szól, hogy Muamba még élő legidősebb fia, az 1897-ben született Mutiszja ma 101 éves. Az öregasszony hét gyermeke közül az első 1894-ben jött a világra, és 1993-ban hunyt el 99 éves korában.
Kakuvi Muambának összesen csaknem háromszáz gyermeke, unokája, dédunokája és ükunokája van, akiket azonban „már nem mind ismer név szerint”. Nincsenek ugyan már fogai, de még mindig jó a látása, és sok mindenre emlékszik a távoli múltból. Rokonokra vagy barátokra támaszkodva még ma is gyakran tesz sétákat családjának farmján.
1997-ben 122 éves korában bekövetkezett haláláig a francia Jeanne Calment-t tartották a világ legidősebb emberének. A Guinness Rekordok Könyvében jelenleg a 116 éves amerikai Christian Mortensen szerepel matuzsálemként. Egy állítólag 127 éves brazíliai asszony és egy állítása szerint 136 esztendős libanoni férfi nem tudja okmányokkal bizonyítani magas életkorát. (MTI)