Vissza a tartalomjegyzékhez


Mégsem doppingolt Griffith-Joyner

Mivel szívspecialista szakértők nem tartják bizonyíthatónak, hogy a hétfőn elhunyt korábbi atlétasztár, Florence Griffith-Joyner halálát szteroidhasználat okozta, Bob Kersee, a futónő sógora és egyben egykori edzője keményen bírálta a médiát a doppinggyanúsítások miatt. A szívbetegségek terén és a doppingszerek hatásainak elemzésében járatos szakemberek kétségesnek tartják, hogy a 39 éves Griffith-Joynerrel történtekért a szteroidok lennének felelősek.
- Nem tudjuk, hogy mi okozta a halált, mivel arról sincs információnk, vajon szenvedett-e valamilyen szívbetegségben az atléta, illetve hogy fogyasztott-e szteroidokat - fogalmazott Jonathan Halperin doktor, egy New York-i klinika szívspecialistája.
Bár az előzetes boncolást már megtartották, a 100 és 200 méteren jelenleg is világcsúcstartó, háromszoros szöuli olimpiai bajnok Florence Griffith-Joyner halálának okát hivatalosan még nem határozták meg.
- Soha semmi nem bizonyította, hogy Florence valamilyen tiltott szerrel élt volna, vagy hogy bármelyik másik tanítványom doppingolt volna. A magam részéről a médiát vádolom, hogy hamis szóbeszédeknek adott teret velük kapcsolatban. Manapság sajnos semmilyen konkrét tény nem szükséges ahhoz, hogy valakit befeketítsenek a sportvilág szereplői közül - fejtette ki Bob Kersee, akinek felesége, a többszörös olimpiai bajnok atléta, Jackie Joyner-Kersee, illetve a most elhunyt sportolónő férje, az 1984-ben hármasugrásban ötkarikás győztes Al Joyner testvérek. (Reuters)