Vissza a tartalomjegyzékhez


Antirasszista kampány Ausztriában

Amíg Magyarországon az utóbbi időben a sikerek helyett a vandalizmusról hallunk (lásd UTE-FTC), érdekes megfigyelni hogyan viszonyulnak a szurkolói botrányokhoz a sógorok, hiszen a szurkolói rasszizmus az osztrák fociban is jelen van.
A legutolsó Rapid-Sturm bajnoki rangadón például néhány Rapid-szurkoló régóta ismert őserdei hangokkal diszkriminálta az ellenfél afrikai játékosát. Válaszként a zöld-fehérek nagy többsége kampányt kezdeményezett, amely ebben a formában eddig egyedülálló Ausztria életében. A Rapid-szurkolók röpcédulákat osztogattak, amelyben a „Rapid Sport Klub és Szurkolói” határozottan követelik, hogy az ilyen szokásoknak vessenek véget.
„Ezek a fajgyűlölő kiáltások nemcsak a stadionban voltak hallhatók, hanem a tévén keresztül egész Ausztriában. Ezáltal a Rapid-szurkolókról az a kép alakult ki, hogy hülyék és ostobák, de ez remélhetőleg nem igaz. A Rapiddal együtt reméljük, hogy ez a „viharos játék” az utolsónak tekinthető ebben a műfajban. Ha mégsem, akkor felhívunk minden igazi Rapid-szurkolót, hogy ezeknek az ősembereknek a következőkkel válaszoljanak: Ti vagytok az igazi majmok”- áll a klub közleményében, amelyet a hét legnagyobb Rapid-szurkolóklub is aláírt.
A kampányt Ausztria szerte örömmel fogadták, Erich Hartmann is, aki a zöld-fehérek törzsasztalának alapító tagja. Az osztrák futball szövetség, az ÖFB, a Bundesliga és az egyesületek arra törekszenek, hogy stabil mozgalommá váljon az „Antirasszizmus Éve" elnevezésű program. Szeptember 4-től szeptember 16-ig Ausztria válogatottja Ugandába fog utazni. A Projekt kezdeményezői Rapid-szurkolókat is be akarnak vonni a mozgalomba.