Vissza a tartalomjegyzékhez

SASS SZILVESZTER
Schu Mika párbaj


Ki lesz a világbajnok? Izgalmas végjáték    Fotó: MTI

Tavalyhoz hasonlóan idén is remek, izgalmakkal teli befejezésre lehet számítani az autós Forma-1 világbajnoki pontvadászatban. Igaz, hogy már csak két versenyzőnek van esélye vébé-győzelemre, ám a McLarenben ülő finn Mika Häkkinennek, és a Ferrarit vezető német Michael Schumachernek azonos a pontszáma, és ugyanannyi futamgyőzelmet könyvelhettek el.
„Optimista vagyok a világbajnoki esélyemmel kapcsolatban. A McLaren még mindig jobb autó, mint a Ferrari, és ha hétvégén se lesz probléma vele, akkor visszanyerem a vezető szerepet a versengésben” - állítja a finn, akinek helyzete azért nem teljesen rózsás. Az idény közben volt már 22 pontos előnye, ám Schumacher mégis egyenlíteni tudott. Az autója pedig, és Mercedes motorja gyakran meghibásodott, az utóbbi három versenyen csak négy pontot tudott szerezni.
Két futammal a vége előtt a szakértők, akárcsak a szurkolók (a kutatások szerint majdnem a hetvenöt százalékuk) a német Schumachert tartják a világbajnoki cím fő esélyesének.
„Úgy tűnik, a végjáték az utolsó pillanatig izgalmas lesz” - vélekedik Schumacher, aki idén harmadszor lehet világbajnok, és először a Ferrarival.
A német versenyzőért két ország szurkolói is drukkolnak: egyrészt a németek, de elsősorban a Ferrari-mániás olaszok, akik kedvencüket egyszerűen csak Schumissimonak becézik. Gianni Agnelli, a Fiat tulajdonosa szintén bizakodó: „Schumacher a numero uno. A világ legjobb autóversenyzője. Ő képes minden autóval mindig szélsebes tempót diktálni.”
Schumacher és Häkkinen egyaránt 80-80 pontot gyűjtött az idén. Pedig év elején úgy tűnt sima lesz az idei esztendő, hiszen az első futamokat simán hozták az Ezüstnyilak, azaz a McLaren-Mercedesek.
A két versenyző és csapata tehát nagy erőkkel készül az utolsó két versenyre, a luxemburgi Nürburgringre és a japán Suzukai Nagydíjra. A Schumacher-Häkkinen párviadalt nagyobb érdeklődés kíséri, mint a tavalyit, amikor a kanadai Villeneuve Schumacher esztelenségének köszönhetően végül megnyerte a ’97-es idényt. A Ferrari és 29 éves pilótája ezúttal szeretné kiköszörülni a csorbát.


Alessandro Zanardi, a Cart bajnokság olasz nyertese visszatér a Forma-1 világába. A korábban a Száguldó Cirkuszban sikertelenül szereplő 31 éves pilóta hosszas gondolkodás után valószínűleg elfogadja a Williams ajánlatát, és a német Ralf Schumacher csapattársa lesz. Ez egyébként azt is jelenti, hogy távozik a csapattól a kanadai Jacques Villeneuve, aki jövőre az újonc BAR-istállót fogja erősíteni, míg az idén kiábrándítóan szereplő német Heinz-Harald Frentzen a Jordanbe távozik. A Williamsnek ezzel az igazolással is az célja, hogy ismét a mezőny egyik legerősebb csapata legyen.