Vissza a tartalomjegyzékhez


A HÉTEN TÖRTÉNT

Légicsapás készül Koszovóban

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa azonnali tűzszünetet követelt Koszovóban, katonai akciót helyezve kilátásba Slobodan Milosevic jugoszláv elnök ellen. A Nagy-Britannia és Franciaország által kidolgozott határozatot szerdán este fogadták el New Yorkban, miután Oroszország feladta korábbi ellenkezését. A döntést követően a NATO védelmi miniszterei megkezdték a támadás részleteinek kidolgozását. A határozat mind a jugoszláv szövetségi hadsereg, mind a Koszovói Felszabadítási Hadsereg részéről a tűzszünet betartását várja el, kiemelve a nemzetközi közösség mély együttérzését azzal a 230 ezer menekülttel, akiket a hónapokig tartó harcok és az előttük álló kemény tél kényszerített lakóhelyük elhagyására. Az aláírók ragaszkodnak a civil lakosság elnyomására használt biztonsági erők azonnali kivonásához. Bár az ENSZ határozata nem jelent közvetlen fenyegetést Milosevicre abban az esetben, ha nem engedelmeskedik, hangsúlyozza, hogy a koszovói helyzet veszélyezteti a régió békéjét és biztonságát, és az ENSZ-nek komoly erők állnak rendelkezésére, ha beavatkozásra kerül sor. (Hetek)


Iszapáradat Mexikó déli részén

Sártenger borítja a szeptember elején kezdődött, özönvízszerű esőzések és az emiatt keletkezett árvizek következtében Mexikó déli részét. A guatemalai határnál fekvő, 250 ezer lakosú Tapachula városára például 45 centiméter eső hullott három nap alatt. A helyi televízió híradója tetőig iszappal borított házakat és a fák koronáin alvó embereket mutatott - jelentette a Reuters hírügynökség. A természeti katasztrófa több tucatnyi falut elzárt a külvilágtól. Több, a földcsuszamlások miatt járhatatlanná vált utat sikerült megtisztítani, de a romba dőlt hidak és utak, a rohanó folyók nagyban nehezítik a munkálatokat. A szállítmányokat így helikopterekkel próbálják eljuttatni a külvilágtól elzárt falvakba, ahol viszont a sárral borított területeken nem könnyűek a leszállási viszonyok. Hivatalos adatok szerint legkevesebb ezer ember vesztette életét vagy tűnt el a dél-mexikói államban. A heves esőzések és a sárlavinák miatt megközelítőleg félmillió ember vált földönfutóvá, ugyanennyi család maradt villanyáram, elegendő élelem és gyógyszer nélkül. (MTI)


Stratégiai partnerség Szaúd-Arábia és Franciaország között

Franciaország és Szaúd-Arábia a jövő év első felében meg kívánja teremteni stratégiai szövetségét - jelentette be Szaúd al-Fejszal, szaúdi külügyminiszter. Franciaországban a legmagasabb szinten fogadták az Abdallah trónörökös vezette szaúdi küldöttséget, ezzel is elismerve, hogy a herceget tekintik az arab ország majdani és jelenlegi vezetőjének. A küldöttséggel tárgyalt a francia elnök, a kormányfő, valamint a párizsi védelmi-, külügy- és gazdasági miniszter is. A tárgyalások kiemelt témája volt az afganisztáni helyzet, Irán és Irak szerepe a térségben és a közel-keleti békefolyamat. A Rijád által szorgalmazott stratégiai partnerség azt jelentené, hogy agresszió esetén francia csapatokat küldenének az országba. A két fél tárgyalt újabb jelentős francia fegyverexportról is: a franciák egy 3 milliárd dolláros üzlet keretében 300 darab modern Leclerc harckocsit, könnyűpáncélosokat és katonai távközlési berendezéseket szállítanának az arab országba. (Hetek)


Törvénymódosítás Romániában

A román képviselőház szerdán aláírta azt a törvénymódosítást, amely lehetőséget biztosít a romániai kisebbségek számára, hogy anyanyelvi felsőoktatási intézményt hozzanak létre. Mint ismeretes e feltételhez kötötte korábban az RMDSZ a koalícióban való további részvételét. Az Adevarul című napilap „kész cirkusznak” jellemzi a döntés meghozatalát, külön kiemelve, hogy a képviselők javarésze kényszer hatására adta aláírását a fent említett törvénymódosításhoz. Az aláírások megszerzéséért komoly harc folyt, és néhány képviselő helyett, akik nem voltak vagy nem akartak jelen lenni, a helyettesek írták alá a törvénymódosítást. Anghel Stanciu, a tanügyi bizottság elnöke szerint nyilvánvaló, hogy a koalíciós pártok vezetői által tett ígéretek, melyek csak multikulturális intézmények létrehozását támogatják, hazugságnak bizonyultak és a közvélemény megtévesztését szolgálták. (Hetek)


Több atombombát gyárthatnak

A nukleáris reaktorokról szerzett új információk alapján India 455, Pakisztán pedig 105 nukleáris fegyver előállítására képes - jelentette a Jane’s Intelligence Review októberi száma. A CNN által idézett jelentés hatszor annyi atomtöltetről szól, mint amennyiről mindeddig ismert volt. A két dél-ázsiai állam között májusban lezajlott nukleáris tesztpárbaj megnövelte egy újabb atomfegyverkezési verseny kialakulásának veszélyét, amely végül más nukleáris fegyverekkel rendelkező országokra is átterjedhet. A londoni székhelyű magazin kijelentette, hogy azért kellett megváltoztatni a becsléseket India és Pakisztán atomkapacitásáról, mert a Kanadai Nukleáris Szövetség új adatokat közölt az Indiában és Pakisztánban működő kanadai nukleáris reaktorok teljesítményéről. (CNN)