Vissza a tartalomjegyzékhez

HETEK-ÖSSZEÁLLÍTÁS
Ötletválság a Primakov-kormányban

Valentyina Matvijenko kinevezésével teljessé vált az orosz kormányfő helyetteseinek száma. A tárcák többségének élén ugyanakkor még mindig nem áll kinevezett miniszter, Oroszország pedig már egy teljes hónapja nem rendelkezik hivatalos kormánnyal. Zjuganov kommunista vezető európai segélyprogramok beindítását sürgette bécsi megbeszélésein, ahol felhívta a figyelmet Oroszország fasizálódásának veszélyére.


Jevgenyij Primakov miniszterelnök elődjével, Viktor Csernomirgyinnel. Hiányzik a lendület   Fotó: Kommerszant

„Illetlenül sokáig húzódik az új orosz kormány névsorának véglegesítése” - sérelmezi a Borisz Berezovszkij ipar- és sajtómágnás kezében lévő Nyezaviszimaja Gazeta című moszkvai napilap. Az orosz alkotmány szerint már a múlt hét végére cselekvőképes kormánynak kellett volna felállnia Oroszországban. Az elnök szégyenkezés nélkül megsérti az alkotmány előírásait, hiszen az ország már kerek egy hónapja van kormány nélkül. A Kirijenko-kabinetet augusztus 23-án menesztette Borisz Jelcin. Az azóta eltelt időszakban kulisszák mögötti küzdelmek folytak, önreklám és piszkos politikai intrikák - véli a moszkvai lap. A Jelcin által csütörtökön kinevezett Valentyina Matvijenko személyével teljes lett a kormányfőhelyettesek száma. Matvijenko, aki eddig Oroszország athéni nagyköveti posztját töltötte be, a kormányfő szociális kérdésekkel foglalkozó helyettese lesz egy olyan poszton, amelyet a Kommerszant Daily című lap eleve bukott ügynek nevez, hiszen azt eddig minden magára valamit adó politikus visszautasította.


Egy képviselő érkezik az Állami Duma ülésére. Papírmunka bőven akad     Fotó: Kommerszant

Az orosz lapok enyhén szólva is kétkedéssel szemlélik a Primakov-kormány lépéseit. A Kommerszant Daily ötletválsággal vádolja a kormányt, és arra hívja fel a figyelmet, hogy egyre inkább hasonlít az Állami Dumára, vagyis „a lobbyk klubjára”. A Nyezaviszimaja Gazeta megjegyzi, hogy Jelcin nem a profik, hanem a kompromisszumok kabinetjét próbálja megalakítani. A Média-Moszt sajtóholdinghoz tartozó Szevodnya szerint „minél mélyebb a válság, annál több a minisztérium.” Az orosz napilap szerint az év elején meghirdetett apparátuscsökkentési kampányt maga Jelcin elnök bírálta felül, így a kabinet felépítése egyre inkább hasonlít a Csernomirgyin-kormányéra.
Egy szerdán közzétett közvéleménykutatás eredménye szerint az oroszok egyharmada véli úgy, hogy a jelenlegi gazdasági válságból csak egy erőskezű diktátor tudná kivezetni az országot. A megkérdezettek többsége Alekszandr Lebegy krasznojarszki kormányzóban látja a feladatra legalkalmasabb személyt.
Gennagyij Zjuganov kommunista pártelnök több vezető osztrák politikussal Bécsben folytatott megbeszélése után kijelentette: elképzelhetőnek tartja, hogy Oroszországban zendülések és tömegtüntetések lesznek, sőt még az sem kizárt, hogy fasiszta diktatúra alakulhat ki, ha feltűnik a színen egy Hitler-kaliberű személyiség. Zjuganov úgy vélte, Oroszországban előrehozott elnökválasztásra lesz szükség, mivel a demokrácia nem bírja ki 2000-ig a ránehezedő állandó nyomást. A kommunista politikus felhívta a Nyugat figyelmét arra, hogy Európa stabilitása Oroszország stabilitásától függ, hiszen annak szétesése Európát is „beszippantaná a katasztrófa örvényébe”. Zjuganov pénzügyi segítséget kért Ausztriától az éhezés és a munkanélküliség leküzdésére, és sürgette egy európai és egy amerikai segélyprogram beindítását is.


Oroszországban a kilencvenes évekre emlékeztető kivándorlási hullám van kialakulóban, a moszkvai nagykövetségek előtt kilométeres sorok várnak a letelepedési engedélyekre - írta a Kommerszant Daily című moszkvai napilap csütörtöki számában. Elsősorban a legaktívabb (30-45 éves) korosztály tagjai próbálkoznak a kivándorlással, s főleg Kanadába, valamint az Egyesült Államokba igyekeznek kijutni. Ezeken a nagykövetségeken háromszorosára emelkedett a letelepedési engedélyért folyamodók száma, míg a moszkvai izraeli konzulátus előtt kisebb a tülekedés annak ellenére, hogy Izrael nemrég százezerre emelte az Oroszországból befogadható bevándorlók számát. A német követséget elsősorban munkavállalási engedélyekért ostromolják az oroszok, a korábbinál mintegy tízszer többen. A lap szerint hosszú sorok kígyóznak a moszkvai magyar, cseh, lengyel nagykövetségek előtt is, amelyeknek dolgozóit teljesen váratlanul érte a roham. Molnár Lajos moszkvai magyar konzul az MTI tudósítójának nyilatkozva cáfolta a lap értesüléseit. Molnár hangsúlyozta, hogy az Oroszországból Magyarországra bevándorolni kívánók száma egyáltalán nem emelkedett, de változatlanul nagy a harmadik országból érkező kérelmek száma. A Kommerszant Daily szerint a kivándorolni szándékozók számára kedvező lehetőséget jelentenek a balti államok is, ahol már kis megtakarítással be lehet indítani egy vállalkozást.