Vissza a tartalomjegyzékhez

MUNKATÁRSAINKTÓL
Könnyed bűnbocsánat

Az amerikai közvélemény ismét meglepte a világot: előbb nagy többséggel szinte kikövetelte a bizonyítékok kiteregetését, majd miután az emberek mindent megtudtak Bill Clinton házasságtöréséről, közel tíz százalékkal nőtt azok aránya, akik szerint jobb lenne az ország számára, ha az elnök helyén maradna.


Arcképek Bill Clinton videó-vallomásából. Szavak és tettek    Fotó: MTI

A viharnak azonban ezzel sincs még vége. Augusztus 17-i beszédében Clinton azt mondta, hogy a Lewinskyvel való kapcsolata „a felesége, a lánya és Isten” magánügye. Nem véletlen tehát, hogy a kérdésben számos felekezet képviselője is állást foglalt. A népszerű televíziós evangélista, a keresztény koalíció megalapítója, Pat Robertson szerint Clinton „kilenc hónapig csúfot űzött belőlünk, megalázott minket, és hazudott nekünk. Kénytelenek voltunk végighallgatni ezt a gyalázatos beszámolót... ha ebből filmet készítenének, biztos, hogy a legszigorúbb, három-csillagos minősítést kapná.” Robertson hozzátette: „nekünk kell az elsőknek lennünk azok között, akik megbocsátanak Clintonnak, mint embernek. Ám minden állampolgárnak kötelessége, hogy megvédje az Egyesült Államok alkotmányát, még akkor is, ha az elnökünk nem teszi ezt meg. A Fehér Ház mostani lakójának lejárt a bérleti szerződése.”
Egy másik karizmatikus lelkész, az elnök közeli ismerőseként számon tartott, befolyásos Robert Schuller hasonló kiábrándultsággal nyilatkozott Clintonnal történt legutóbbi találkozójáról: „Tele volt szenvedéllyel, miközben rám szegezte a tekintetét. Egyenesen a szemembe hazudott. Rémisztő volt. Ő a harmadik magas rangú közéleti személy, aki ezt csinálta velem: Nixon és Agnew (alelnök) is hazudtak nekem, nyersen, elszántan. És most Clinton is.”
Clinton személyes vallási tanácsadói, J. Philip Wogaman, Gordon McDonald és Tony Campolo azonban úgy vélik, Clinton őszintén megbánta tettét. Nekik mindenképpen hasznot hozott az ügy: az evangélikus MacDonald bizton számíthat könyvének újbóli kiadására. A könyv, amely a „Hogyan építsd újjá kettétört életed?” sokatmondó címet viseli, azt követően íródott, hogy a lelkész 11 évvel ezelőtt házasságtörés miatt kénytelen volt lemondani hivataláról. A homoszexuálisok jogaiért harcoló, ugyancsak evangélikus lelkész Tony Campolo számára szintén jól jött az elnöki bűnbánat révén jött népszerűség.
Bár Clinton precíz jogi formulákkal fogalmazott és - néhány indulatos szóváltást leszámítva - higgadt vallomása nem ártott, sőt úgy tűnik, inkább használt az elnök támogatottságának, több politikus is osztja a republikánus képviselő, Bob Barr véleményét, aki szerint „a videó láttán senki sem gondolhatja többé, hogy az elnök nem tudatosan hazudott a legfelsőbb ügyészségnek. Clinton a hamis tanúskodás iskolapéldáját szolgáltatta.”
Amíg azonban eldől, hogy elkezdődik-e az úgynevezett impeachment eljárás, amely elméletileg az elnök elmozdítását eredményezheti, Clinton eddig bevált „hibáztam, de ezután igyekszem még jobban csinálni a dolgokat” stratégiájához híven folytatja munkáját.


Tony Blair tanácsot ad New Yorkban Clinton elnöknek. Európa kiállt az elnök mellett    Fotó: MTI