Vissza a tartalomjegyzékhez


APRÓPÉNZ

Pozitív Magyarország

Magyarország pozitív minősítésre kapott kilátást a vezető európai hitelminősítő intézettől, a londoni Fitch IBCA-től. Magyarországról mint a legerősebb bankrendszerrel rendelkező államról beszélt Kelet-Európában, amelynek köz-, illetve külföldi adósságai mérséklődnek. Majd hozzátette, Magyarország kedvező helyzetben van ahhoz, hogy ellenálljon a mélyülő orosz válság következményeinek. (MTI)


Befagyasztott energiaár

Csak decemberben tudhatjuk meg, hogy mennyivel kell többet fizetnünk az energiaárakért, ugyanis elmarad az áremelés, amely október 1-től lett volna esedékes. A Gazdasági Minisztérium az energiaár-szabályozási rendszer felülvizsgálatát igényli, azért, hogy az energiaárak csak a szükséges költségeket tartalmazzák. (MTI)


Üzemanyagárak év végéig

Az APEH közzétette az október 1. és december 31. között az elszámolásokban alkalmazható üzemanyagárakat. Eszerint egy liter 91-es oktánszámú ólmozatlan motorbenzin 156 forint, a 95-ös 159 forint, míg a 98-as oktánszámú ólmozatlan 169 forint. A 98-as ólmozott benzin ára 169 forint, egy liter gázolaj pedig 141 forint. Ha a magánszemély az üzemanyagot a fenti áraknak megfelelően számolja el személyi jövedelemadója bevallásában, akkor nem szükséges számlát beszereznie. (MTI)


Javult a fizetési mérleg

Júliusban a végleges adatok szerint a folyó fizetési mérleg 167 millió dolláros hiánnyal zárt, míg a hónap végén a jegybanki tartalékok értéke elérte a 9,8 milliárd dollárt. A Magyar Nemzeti Bank közlése szerint a folyó fizetési mérleg egyenlege csaknem 300 millió dollárral jobb, mint júniusban volt, és 156 millió dollárral magasabb, mint tavaly júliusban. Az első hét hónap összesített hiánya 1 milliárd 72 millió dollár, szemben a tavalyi 7 havi 773 millió dolláros deficittel. (MTI)


Lassuló USA

Végleges adatok szerint az amerikai gazdaság növekedése éves szinten 1,8 százalékos volt a második negyedévben. Ez a ráta a megelőző negyedévek során - gyakorlatilag 1996 óta folyamatosan - legalább 4 százalék volt. Az idei év második felére a közgazdászok most már óvatosabb becsléseket adnak: általában 2 százalékos növekedésre voksolnak. Ez azért következhetett be, mert az ipar inkább készletre termelt, az ázsiai eladások pedig visszaestek. (MTI)


Szolidabb német tervek

Két héttel azután, hogy 2,6-2,8 százalék közé tette a német gazdaság idei és jövő évi növekedését, Kohl kancellár csütörtökön újólag 2,7 százalékra tette az idei növekedés rátáját, de 2,5 százalékosra módosította jövő évre szóló prognózisát. Eszerint Kohl egyre inkább borúlátóbb, mint gazdasági minisztere, Günter Rexrodt, aki eddig folyamatosan kiállt a 3 százalékos gazdaságnövekedési ütem mellett, erre az évre mindenképp. (MTI)