Vissza a tartalomjegyzékhez

BOR GABRIELLA AZ IE NEW YORK BRÓKER ELEMZŐJE
Mini-hossz a BÉT-en

A részvénypiacra a hét végéhez közeledvén visszatért az optimizmus, bár a fundamentumokat vizsgálva nagy valószínűséggel megállapítható, hogy a kialakuló mini-hossz rövid életű lesz. A kedvező nemzetközi fejlemények láttán a vásárlók megjelentek a piacokon, azonban a jobbára csak rövid távú spekulációk eladásai nagyméretű zuhanáshoz vezethetnek. A hektikusan mozgó részvénypiacok értelemszerűen nagy lehetőségeket rejtenek magukban - már ha valaki kellő érzékkel rendelkezik a hullámok aljának és tetejének megállapításához.
A BUX a csütörtöki zárásban 4605 ponton állt szemben az egy héttel ezelőtti 4224 ponttal. A hét legelején az emelkedést a Clinton-vallomás nyilvánosságra hozatala jelentette, a befektetők pozitívan fogadták, hogy az elnök higgadtnak bizonyult a tárgyaláson. Az elnök népszerűségi mutatói nem csökkentek, a lemondás esélyét egyre kisebbre teszik. Ugyancsak pozitív hírnek bizonyult Japánban a kormánypárt és az ellenzék elvi megállapodása a bankrendszer szanálásának módjáról. Ennek értelmében a fizetésképtelen bankokat államosítják, majd kétes kinnlevőségeiket egy vagyonkezelőhöz helyezik át és a működőképes részeket értékesítik.
A hét közepén az amerikai kamatcsökkentési várakozások adták a legnagyobb lökést a piacoknak, ugyanis Alan Greenspan szerdai kongreszszusi meghallgatásán a kamatok csökkentése, mint lehetséges monetáris eszköz bevetésétől nem zárkózott el. A FED a jövő kedden tartja soron következő ülését, addig a piacok minden bizonnyal kivárnak. Oroszországban a tőzsde mélyrepülése megállíthatatlannak tűnik, bár a részvényárak csökkenése rendkívül alacsony forgalom mellett megy végbe. A külföldiek még meglévő bizalmát tovább csökkenti a rubel-kereskedelem időszakos felfüggesztése, valamint az, hogy a jegybank bankópréssel próbálja menteni a helyzetet. Ennek hatására a külföldi tőke tovább menekül az országból, a rubel további elértéktelenedésére lehet számítani. Az érdeklődés középpontjában a kormány válságprogramja áll, két héten belül várható, hogy az új gazdaságpolitikát nyilvánosságra hozzák.
A magyar részvénypiacon a nagyrészt külföldi befektetők vásárlásai csütörtökön folyamatos felfüggesztésekhez vezettek, véleményünk szerint azonban kissé korai a túlzott optimizmus. Természetesen a részvények többsége ezen árszinteken is meglehetősen alulértékeltnek bizonyul, azonban a nemzetközi klíma változása hozhat még akár kellemetlen meglepetéseket is.

A BUX változása 1998.08.25-09.24.