Vissza a tartalomjegyzékhez

SZÉCHEY NOÉMI
Elkészült a jövő évi költségvetési törvénytervezet

A héten a kormány foglalkozott a jövő évi költségvetési törvénytervezet koncepciójával. Az adózás rendjéről szóló törvény megvitatása során a kormány a múlt héten kisebb korrekciókat kért a gazdasági kabinettől, az adópolitikai irányelvek változatlanul hagyása mellett. A gazdasági kabinet által elkészített új koncepció szerint prioritást élvez a családok életkörülményeinek javítása, valamint a kis- és középvállalkozások támogatása.

Az alacsony jövedelmű rétegeket a gyermekek után járó kedvezménnyel, a családi pótlék alanyi jogúvá tételével, valamint a minimálbér növelésével kívánják támogatni. Az új javaslat szerint a jövőre bevezetésre kerülő, gyermekek után járó adókedvezmény mértékét mintegy 185 százalékkal növelték az előző javaslathoz képest. Így éves szinten ez az összeg egy és két gyermek után 20 ezer 400, három gyermek után pedig 27 ezer 600 forint lesz gyermekenként. A minimálbér emelését is szükségesnek tartja a kabinet, ennek mértékét 16 százalékban határozták meg, így az idei 19 ezer 500 forint helyett jövőre havi 22 ezer 600 forint lesz a minimálbér.
A tb-járulék mértéke 43 százalékról 36 százalékra csökken, a fix összegű egészségügyi hozzájárulás 2100 forintról 3600 forintra emelkedik. Csökkenne az adójóváírás mértéke, egymillió forint felett pedig megszűnne. Jövőre 18 százalékban határozzák meg a társasági adó mértékét. A fogyasztási adó rendszerében nem várható változás. Az új lakásépítések általános forgalmi adója 400 ezer forintig visszaigényelhető lesz.
A kormány az új koncepcióját arra alapozza, hogy reális az esélye annak, hogy jövőre öt százalékos lesz a gazdasági növekedés üteme, és az infláció 11 százalékra csökken. A tervek szerint az államháztartás hiánya négy százalékra csökken. A költségvetés kiadásai reálértéken 2-2,5 százalékkal növekednek, az állami újraelosztás mértéke azonban 2 százalékkal csökken. Az alacsonyabb jövedelemmel rendelkező rétegeknek nyújtott támogatások ugyanis több tízmilliárd forint kiesést jelentenek a költségvetésnek. Ezt a kormány a kiadások csökkentésével szeretné ellensúlyozni - de az még tisztázatlan, hogy a költségvetés mely tételeit kívánják csökkenteni. Független szakértők szerint azonban kizárt, hogy a kormány tovább növelje a költségvetési kiadásokat, amennyiben tartani akarja azt a tervét, hogy a folyó fizetési mérleg GDP-hez viszonyított hiánya jövőre négyszázalékos legyen.
A jövő évi adótörvény-tervezet emellett egyszerűsíteni kívánja a vállalkozások adminisztrációs terheit. Ennek keretében a tervek szerint jövőre az APEH lesz a felelős a tb-járulék beszedéséért, az adóval azonos rendszerben. Az évi hárommillió forint jövedelmet meg nem haladó kisvállalkozásoknak évente csak egyszer kellene áfa-bevallást készíteniük. A kabinet javítani kívánja az ellenőrzés hatékonyságát is, ezért a cégeknek jelenteniük kell az adóhivatal felé az egymás közötti, ötmillió forintot meghaladó készpénzforgalmat. Emellett az adóhivatal információkat kérhet a kereskedőktől a nagyobb tételben vásárlókról azt ellenőrizendő, hogy az adózott jövedelmük arányban áll-e a vásárlásra fordított összeggel.